Tržište SAD šansa za izvoz voća i povrća sa Zapadnog Balkana

35

Organizacija za hranu i poljoprivredu UN (FAO) i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) prepoznali su činjenicu da su SAD drugo najveće svetsko tržište hrane, a očekuje se i dalji rast po godišnjoj stopi od 1,8 odsto, izjavio je viši ekonomista u FAO Emanuel Hidie.

On je na vebinaru “Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište SAD” koji su organizovali FAO i EBRD u saradnji sa Razvojnom agencijom Srbije, naveo da prosečna godišnja stopa rasta uvoza voća i povrća u SAD od 5,5 odsto, ukazuje na mogućnosti koje ovo tržište nudi proizvođačima sa Zapadnog Balkana.

– To predstavlja izuzetan potencijal za unapređenje prodaje prehrambenih proizvoda proizvođača sa Zapadnog Balkana na ovom tržištu – naglasio je Hidie.

Onlajn panel je, prema saopštenju organizatora, okupio više od 70 proizvođača i izvoznika svežeg, smrznutog ili prerađenog voća i povrća iz regiona, kao i predstavnike relevantnih institucija uključenih u ovaj proces.

Učesnici su imali priliku da se upoznaju sa uvoznim procedurama, neophodnom dokumentacijom prilikom izvoza, te regulativama i dobijanja FDA broja, kao i transporta hrane u SAD.

Njih su posle prezentacija najviše zanimala iskustva sa izvozom, izazovi i prepreke prilikom izvoza. Zato je u okviru projekta urađen i elektronski vodič, kao i onlajn edukativna platforma koja zainteresovanim privrednicima može da pomogne ukoliko se odluče na izvoz svežeg, smrznutog ili prerađenog voća i povrća na tržište SAD.

Foto: Vodič za izvoz svežeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća na tržište SAD, Unsplash


reklama