Tržište žitarica i uljarica tokom prošle godine bilo u korist poljoprivrednika

19

Smanjeno poslovanje poslednje nedelje u godini je uobičajeno za fizička tržišta. Tako je bilo i na novosadskoj Produktnoj berzi gde je zabeležena izuzetno slaba aktivnost berzanskih učesnika.

Ukupan promet je iznosio svega 145 tona robe, čija je finansijska vrednost iznosila 8.294.000,00 dinara.

Kukuruz je zadržao stabilan cenovni nivo. Slaba tražnja po nešto višim cenama od nedelje ranije nije rezultirala realizacijom usled slabe ponude. Zvanična cena kukuruza na 31. decembra 2020. godine iznosila je 18,80 din/kg bez PDV-a (20,68 din/gg bez PDV-a). U odnosu na isti period prošle godine (31.12.2019. godine 14,80 din/kg bez PDV-a), cena ove žitarice je viša 27,03%.

Pšenica, kao i kukuruz, beleži odsustvo iz trgovanja usled slabe aktivnosti berzanskih učesnika. Poslednja registrovana cena pšenice je iznosila 20,91 din/kg bez PDV-a (22,99 din/kg sa PDV-om). Posmatrajući cenu pšenice u odnosu na isti period prošle godine, viša je za 10%.

Soja je trgovana po jedinstvenoj ceni od 52,00 din/kg bez PDV-a (57,20 din/kg sa PDV-om) što ujedno predstavlja ponderisanu cenu. U odnosu na isti period prošle godine cena ove uljarice je viša 35,77%.

Na osnovu poređenja podataka iz 2020. i 2019. godine, zaključak je da je protekla godina na tržištu žitarica i uljarica bila cenovno izuzetno turbulentna i išla u korist poljoprivrednih proizvođača.

Trenutna dešavanja na svetskim tržištima i dalje se kreću u pozitivnom smeru, ali ostaje da vidimo šta donosi 2021. godina.

U Čikagu, u odnosu na podatak iz prethodne nedelje, pšenica je poskupela 1,75%, a kukuruz je poskupeo 6,08%.

Cena kukuruza ove nedelje pronašla je podršku u izvoznoj aktivnosti i u cenama soje. Cene su dostigle nove maksimume približavanjem kraju godine. Argentinske vlasti najavile su ograničavanje izvoza kukuruza, te se očekuje povećana tražnja američkog kukuruza.

Cene pšenice su početkom nedelje beležile pad, ali su se na kraju nedelje naglo oporavile. Na cenu su uticale aktivnosti fondova u prethodnom periodu.

Foto: Free Images


reklama