Tsoureki – neizostavni deo grčke uskršnje tradicije

31

Tsoureki (cureki) je tradicionalni uskršnji hleb koji svaka grčka domaćica priprema tokom uskršnjih praznika. Tsoureki se priprema od posebnog, elastičnog testa, a njegova tajna je u začinima koji će vas asocirati na ovu toplu, mediteransku pravoslavnu zemlju. 

Sam naziv tsoureki potiče iz turskog jezika (Çörek) i znači u bukvalnom prevodu – okrugli hleb. Turci su ga preuzeli od Jermena, a starojermenska reč za ovaj hleb je bsatir, odnosno – kruna. Ovo ime je zapravo aluzija na Hristovu krunu od trnja koja mu je stavljena na glavu tokom raspeća. Treba reći da se tsoureki ne priprema samo u Grčkoj, već i u svim onim zemljama koje imaju (ili su imale) velike grčke zajednice, poput Jermenije i Turske. 

Interesantno je da je tradicija pripreme ovog slatkog hleba toliko duga, da je nastalo jako mnogo vrsta i podvrsta, a najtačnije bi bilo reći da maltene svaki kraj Grčke ima svoj, poseban način pripreme curekija. Negde se pravi kao pletenica, negde se savija u krug, a negde u formi pužića. Može se puniti marmeladom ili preliti čokoladom. Ipak, svaki će vas oboriti sa nogu nestvarnom mekoćom i zapahnuti zamamnim mirisima pomorandže, mahlepa i mastike.

Za pripremu curekija, trebaće vam nešto brašna, začina, maslaca… ali najviše strpljenja. Ako hoćete da testo bude „baš kako treba“ spremite se na višesatnu pripremu. Verujte – vredeće! U davnim vremenima tsoureki se mesio ručno, a danas sebi možete olakšati pomoću miksera sa dodatkom za testo. Važno je da svi sastojci treba da budu ujednačene, sobne temperature.

U posudu dodajemo po 80ml vode i mleka, kašiku šećera i 45g svežeg kvasca koji dobro razmutimo i ostavimo da „proradi“. Kada se na površini pojave mehurići, nastavljamo i dodajemo 170g šećera, 120ml soka od pomorandže, dva jajeta, 40g meda, 60g otopljenog i ohlađenog do sobne temperature maslaca i začine – malo soli, dva vanilin šećer, kašiku rendane korice narandže, punu kašičicu mahlepa, trećinu kašičice mastike i pola kašičice kardamona. Ukoliko bilo šta od začina nemate ili ne volite – jednostavno preskočite.

Tada na scenu stupa mikser. Sjedinite sastojke, pa dodajte 700g oštrog belog brašna, kašiku po kašiku, sve vreme muteći. Obavezno je koristiti „hlebno“ brašno, jer samo ono može da drži strukturu ovog testa. Kako budete mutili, videćete da testo postaje sve čvršće, a kada se odvoji od ivica i formira loptu, vreme je da ga izvadite na radnu površinu i premesite. Pri mešenju, nikako se ne treba brašnjaviti radna površina. Sprečićete da se testo lepi tako što ćete ruke premazati sa malo maslaca.

Premesite, oblikujte loptu, pa vratite u posudu i prekrijte prozirnom folijom, dok ne naraste tri puta u obimu. Ostavite ga na suvom i toplom mestu, i pripremite se za dva do pet sati čekanja. Ako vam se baš žuri, možete ovaj proces ubrzati tako što ćete testo staviti u blago zagrejanu, naravno ugašenu rernu.

Kada se testo podigne, vreme je da ga opet premesite. Ovaj put delite testo za tsoureki u tri „kobasice“, pa svaku opet na tri dela. Loptice testa rolajte po površini dok ne dobijete tanke, a dugačke „kobasice“ od kojih ćete isplesti pletenicu. Ovako dobijate tri pletenice slične veličine, koje treba da prebacite u pleh, na papir za pečenje. Prekrijte krpom, pa sačekajte još dva sata, da testo naraste.

Ugrejte rernu na 160 stepeni, a pletenice premažite umućenim jajetom sa mlekom i šećerom. Po želji možete preko posuti susam ili čurekot. Gurnite pleh u rernu, a na dno rerne stavite malu posudu sa prokuvanom vodom – tako će tsoureki zadržati vlagu dok se bude pekao i neće se presušiti. Potrebno je 35 do 40 minuta da ovaj tradicionalni slatki hleb bude pečen.

Tsoureki se obično dekoriše crvenim uskršnjim jajima, a neretko se i poklanja povodom ovog praznika (posebno je lep običaj da dete pokloni svež tsoureki svom krštenom kumu). Ovaj hleb je toliko omiljen među Grcima da je vremenom počeo da se jede i kada nisu praznični dani.

Izvor: Grčka kuhinja

Foto: Envato

 

 

 

 

 

 

 


reklama