Turska gradi solarnu elektranu veličine 4.600 fudbalskih terena

72

Turska važi za jednu od najpovoljnijih zemalja u Evropi kada je reč o solarnoj energiji, pa otuda ne čudi što će ova zemlja koliko sledeće godine dobiti solarni park veličine 4.600 fudbalskih terena.

Zahvaljujući ovom gigantskom projektu, preko dva miliona domaćinstava biće snabdeveno zelenom energijom, a godišnje će se u atmosferu emitovati 1,5 miliona tona ugljen-dioksida manje.

Solarni park, snage 1,35 GW, nalaziće se u turskom gradu Karapinar u Centralnoj Anadoliji, a radovi će, kako je najavljeno, biti gotovi krajem 2022. godine.

Projekat je deo prvog turskog solarnog „YEKA“ tendera koji je pokrenulo tursko Ministarstvo energetike u okviru programa razvoja obnovljivih izvora energije. Zahvaljujući ovom projektu, Turska će nastavi sa širenjem obnovljivih izvora energije te će pustiti u rad 10 GW solarnog kapaciteta između 2017. i 2027. godine. Posle izgradnje solarnog parka „Karapinar“, udeo solarne energije u ukupnoj proizvodnji električne energije u Turskoj uvećaće se za 20 odsto.

Za ovako veliki projekat neophodna su i pozamašna sredstva, pa je Velika Britanija odobrila kredit od 255 miliona evra za izgradnju elektrane. Kako je saopštila britanska vlada, sredstva koja će biti uložena u solarni park u Turskoj su do sada najveća sredstva koja je Velika Britanija izdvojila za solarnu energiju.

Odluka o finansiranju solarne elektrane usledila je posle Klimatske konferencije UN-a COP26, gde se Velika Britanija obavezala da će pružiti veću podršku globalnoj energetskoj tranziciji.

Izvor: Energetski portal

Foto: Freepik, Unsplash, Pexels


reklama