U Banatu se očekuje manji rod suncokreta i do 30 odsto

61

Višemesečna suša i izuzetno visoke temperature vazduha umanjiće rod suncokreta na severu Banata oko 30 odsto.

Za razliku od kukuruza, suncokret je uspeo da nalije zrno, tako da će se sa kombajnima ući za oko dve nedelje. Godina, generalno gledano, nije bila naklonjena prolećnim kulturama.

Ovako toplo leto sa visokim temperaturama i bez padavina, ne pamte ni oni koji su u poljoprivredi duže od pola veka. Milivoj Šibul, poljoprivrednik iz Kikinde, kaže da je višemesečna suša uticala na rod, tako da proizvođači mogu da očekuju prinose manje oko 30 odsto.

– Meni su 83 godine i nisam upamtio kao ovo toplo leto i bez kiše. Nikada manje nije bilo kiše nego ove godine, a temperature visoke. Nešto malo kiše što je palo pre dve nedelje pomoglo je suncokretu – kaže Milivoj Šibul.

Godina, generalno gledano, nije bila naklonjena prolećnim kulturama. Vremenski uslovi nisu pogodovali suncokretu u vreme setve, što je bio prvi znak da razvoj biljke nije krenuo na željeni način.

– Manje smo imali kiše, a bio problem i vreme kada je zasejano. Bilo je hladno, bilo je mrazeva kada je seme niklo i odmah je zaustavljeno. Inače, suncokret kada nikne nema nikakvih probema jer prati vlagu i pusti žile – dodaje Šibul.

Cena ulaganja sada je viša u odnosu na proteklu godinu, prinosi će biti slabiji, pa poljoprivrednici očekuju višu otkupnu cenu suncokreta. Pominje se od 50 do 52 dinara za kilogram.

– Pre dva meseca poljoprivrednicima je nuđena terminska cena, to je zagarantovana cena u otupu. Potpiše se ugovor i tada je bilo ponuđeno 350 evra, pa se na kraju završilo sa 405 evra plus PDV. I opet poljoprivrednici nisu želeli da potpišu. Pitali su me za savet, nisam hteo da ga dam jer nisam želeo da snosim odgovornost, ali su svi mislili da će biti i 60 dinara za kilogram. Moj lično stav je da će cena suncokreta biti 50 dinara po kilogramu – smatra Damir Radulović, direktor Poljoprivrednog preduzeća “Radulović agrar”.

Na području Kikinde proletos je zasejano oko 19.000 hektara pod suncokretom.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay


reklama