U Beogradu otvoren sajam „Vinska vizija Otvorenog Balkana“

75

Na Beogradskom sajmu zvanično je otvoren drugi sajam vina, hrane i turizma „Vinska vizija Otvorenog Balkana“, pod pokroviteljstvom vlada Srbije, Severne Makedonije i Albanije, u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izrazio zadovoljstvo velikim odzovom domaćih i stranih izlagača te zahvalio zvaničnicima Sevene Makedonije i Albanije na podršci.

Pozvao je građane Beograda i Srbije da dođu na sajam, u sklopu koga će se do 19. novembra predstaviti više od 600 izlagača iz gotovo 30 zemalja.

Vučić je ocenio da je inicijativa „Otvoreni Balkan“ afirmisana kao platforma vina, te da čini tržište od 20 miliona potrošača.

On je ocenio i da domaći vinari najbrže napreduju u ovom delu Evrope i sveta, te najavio i povećenje subvencija za podzinje novih plantaža vinograda.

Napomehuo je i da Srbija i dalje najviše grožđa uvozi iz Severne Makedonije i izrazio očekivanje da će iduće godine u Beograd biti mnogo više italijanskih vinarija.

Izrazio je zadovljstvo i brojem ovlaćenih kupaca na ovogodišnjem sajmu kao i učšćem brojnih destilerija, te zahvalio i prijateljima iz Crne Gore i svim ostalim izlagačima na učešću.

Predsednik Privredne komore Srbije Markoi Ćadež je ocenio da je beogradski sajam vina, za samo dve godine, postao „jedan od najjačih vinskih sajmova na evropskom kontinentu“. Prema njegovim rečima, ove godine je dva puta više izlagača nego lane, a šest puta više kupaca.

– Kažu da sutra pripada onima koji imaju viziju danas… To danas je bilo pre nekih dve godine, kada su naši lideri imali viziju da naprave ovakav događaj – kazao je on i dodao da „mnogi nisu verovali“ ali, kako je naveo, danas živimo to „sutra“, koje su oni imali u vidu.

Ranije je saopšteno da je polovina izlagača iz zemalja članica Otvorenog Balkana i to 260 iz Srbije, 74 iz Severne Makedonije i 21 iz Albanije.

Kako je navedeno, preko portala sajma zakazano je više od 3.000 sastanaka na kojima će profesionalni posetioci, kupci i somelijeri razgovarati o poslovnim mogućnosti za vinare iz regiona.

Organizatori ove godine očekuj četiri puta više profesionalnih posetilaca u odnosu na prošlu godinu.

Sajam donosi i predavanje o novim EU pravilima za označavanje vina, diskusije o vinogradarstvu u digitalnom dobu i budućnosti održivog vinarstva.

Foto: Tanjug


reklama