U BiH pojeftinila piletina

47

Piletina u BiH pojeftinila je za dvadesetak odsto u odnosu na proleće, a s obzirom na to da cene žitarica na svetskim berzama polako padaju, očekuje se dodatni pad cene u narednom periodu, kazao je za „Glas Srpske” predsedavajući Koordinacionog tela za živinarstvo i peradarstvo BiH Predrag Miličić.

On je naglasio da se tržište donekle smirilo u odnosu na proleće kada je došlo do enormnog rasta cene piletine te je kilogram pilećeg belog mesa koštao i do 16 KM.

– Došlo je do pada cena, što je poprilično relaksiralo džepove potrošača. To je posledica, pre svega, veoma siromašnog tržišta i pada prometa. Osim toga, došlo je do poboljšanja situacije i kada je reč o proizvodnji stočne hrane, s obzirom na to da su ukinute potpune zabrane uvoza – rekao je Miličić.

Naglasio je da ohrabruju i poslednje informacije sa svetskih berzi da cene žitarica, koje su u proteklom periodu dostigle istorijski maksimum, polako padaju.

– To nam daje za pravo da se nadamo da će i cene gotovih proizvoda još padati. Kada je reč o cenama konzumnih jaja, one nisu ni blizu mogle da isprate rast ulaznih komponenti, imajući u vidu i višak proizvodnje na celom području BiH, tako da tek u drugom delu godine očekujemo normalizaciju cena jaja – rekao je Miličić.

On je naglasio da se, prema trenutnim cenama jaja proizvođači nalaze na nuli, pa čak i u minusu, što je, kako kaže nekolicinu farmi već dovelo do zatvaranja.

Miličić, koji je i direktor kompanije „Agreks” iz Donjeg Žabara, koja jedina u BiH ima dozvolu za izvoz jaja za preradu u Evropsku uniju, kaže da su protekla dva meseca bila izuzetno teška.

– Uspjeli smo sav višak poslati na ino-tržište. U devet pošiljki izvezli smo ukupno 2,72 miliona komada jaja u Hrvatsku i Italiju za preradu – rekao je Miličić.

Naglasio je da je ovaj plasman u dobroj meri pomogao svim ostalim proizvođačima u BiH, jer da su svi morali da se bore za parče domaćeg tržišta, cene i minusi bili bi još drastičniji.

Predsednik Udruženja peradara RS Đuro Cvijić rekao je da proizvođači nisu u zavidnom položaju.

– Hrana je skupa, a na ovakvim vrućinama pile sporo napreduje, tako da se nemamo baš sa čim pohvaliti – rekao je Cvijić i dodao da se cena pilećeg mesa žive vage kreće od tri do tri i po marke po kilogramu.

Cenu pilećeg mesa u marketima u BiH pre mesec i po oborio je i uvoz jeftine piletine iz Turske.

Živinari su ranije upozorili da je nelojalna konkurencija veliki problem domaćim proizvođačima, odnosno da nije sporan uvoz, već njegova zloupotreba istog.

– Pojavljuju se proizvodi koji se uvoze pod jednom deklaracijom, a u krajnjoj prodaji se nađu kao nešto sasvim drugo – kazali su živinari.

Izvor: Glas Srpske

Foto: Envato


reklama