U Bihaću održan sajam meda „Put zlata“

94

U Bihaću je proteklog vikenda održan 10. Sajam meda pod nazivom „Put zlata“, na kojem je učestvovalo preko trideset proizvođača meda iz svih opština i gradova na području Unsko-sanskog kantona.

Organizator ovoga događaja bio je Savez pčelara USK, čiji predsednik Hajrudin Šabić ističe kako je ovo bila prilika za promociju pčelarstva i pored toga što je ova godina bila izuzetno nepovoljna za njih.

Prema njegovim rečima, gorući problemi s kojima se suočavaju su klimatske promene i nestabilni vremenski uslovi, koji ne pogoduju ovoj vrsti poljoprivredne proizvodnje. Ističe kako je pčelarstvo, kao i druge grane poljoprivredne proizvodnje, pogodila inflacija, te rast troškova proizvodnje.

– U proteklom periodu, zbog opšteg rasta cena, u značajnoj meri je poskupela pčelarska oprema i sve ostalo što koriste pčelari, a time i ukupna proizvodnja meda. Ova godina donela je samo nove probleme – istakao je Šabić.

On kaže kako na području Unsko-sanskog kantona ima oko 700 pčelara, ali da se zbog svih problema koji prate ovu vrstu proizvodnje taj broj smanjuje.

– Pozitivno jeste što su proizvođači meda i ove godine uvršteni u sistem podsticaja, pa će pčelarstvo na taj način pomoći i država. Međutim, hoće li to biti u dovoljnoj meri, pokazaće vreme. Ove godine su prvi put planirane i stimulativne mere za mlade kolege koje se bave pčelarstvom – kazao je Šabić.

Inače, ovogodišnji prinosi meda po jednoj košnici u proseku se kreću oko pet kilograma, što je daleko od optimalnog, pa se na tržištu mogu očekivati manje količine. Cena meda je već sada porasla, tako da jedan kilogram na području Unsko-sanskog kantona košta između 25 i 30 KM.

Sajam je posetio i premijer USK Mustafa Ružnić, te istakao kako je saslušao sve probleme s kojima se pčelari suočavaju.

– Naš kanton je najveći proizvođač mleka u Federaciji BiH, ali posedujemo i sjajne uslove za razvoj pčelarstva. Zbog toga ćemo u narednom periodu doneti mere kako da pomognemo pčelare i kako da razvijamo ovu granu proizvodnje. Konkretno, uskoro planiramo raditi rebalans budžeta, pa ćemo povećati poticaje za sektor agrara, a time i za proizvođače meda – istakao je Ružnić.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Grad Bihać


reklama