U Blacu zbog grada stradale poljoprivredne kulture na oko 4.000 hektara

58

Komisija za procenu štete Opštine Blace je posle obilaska terena gradom pogođenih sela u toj opštini konstatovala da je grad potpuno uništio ovogodišnjii rod voća i povrća na više od 3.900 hektara.

Kako su procenili, najveće štete pretrpeli su voćnjaci koji su uništeni na površini od oko 1.300 hektara, a najviše štete pretrpeli su šljivici u kojima su stabla ostala praktično bez plodova i lisne mase, pa se očekuje sušenje većine njih što će višestruko uvećati razmere štete koju je grad naneo tom kraju.

Osim šljiva, ogromnu štetu pretrpele su i jabuke, kruške, dunje, orasi, lešnik, kupine kao i višnje i jagode kod kojih je plod obran, ali su im stradala stabla i lisna masa pa će se to odraziti na rod u sledećoj godini, kaže se u izveštaju blačke Komisije za procenu štete.

Kako se navodi, veliku štetu pretrpele su i povrtarske i ratarske culture, najviše kukuruz koji je uništen na površini od 950 hektara.

Stradala su i strna žita na površini od 300, krmno bilje na površini od 300, povrće na površini od 50 i ostale kulture na površini od 1.000 hektara.

Zbog ovako velike štete na poljoprivrednim kulturama Opština Blace se za pomoć obratila Vladi Srbije od koje očekuje novčanu pomoć kojom bi se nadoknadila šteta poljoprivrednim proizvođačima toga kraja.

Foto: Opština Blace


reklama