U brazilskom delu Amazonije u aprilu seča šuma opala za 68 odsto

12

Krčenje šuma u brazilskom delu Amazonije u aprilu je opalo za 68 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine, navodi se u zvaničnim podacima, koji ukazuju na veliki rezultat, za koji ipak treba da se vidi da li je trajni trend.

Četiri meseca od dolaska na vlasti Luisa Inasija Lule da Silve, koji je obećao da će okončati krčenje šuma u najvećoj prašumi na svetu do 2030. godine, uništeno je oko 328 kvadratnih kilimetara šumske površine, pokazuju satelitiski podaci Nacionalnog instituta za svemirska istraživanja.

To je drastično smanjenje u poređenju sa 1.026 kvadratnih kilometara posečenih u aprilu 2022. godine, u poslednjoj godini vladanja ekstremno desničarkog predsednika Žaira Bolsonara.

To je i najveći pad u 2023. godine, posle pada od 61 odsto zabeleženog u januaru, u poređenju sa istim mesecom 2022.

Stručnjak za zaštitu životne sredine Danijel Silva ocenio je da postoje naznake poboljšanja u Amazoniji.

– Poslednja četiri meseca pokazuju smanjenje od 40 odsto u odnosu na isti period prošle godine… To je pozitivno, ali da bismo potvrdili da postoji jasan trend smanjenja, moramo sačekati rezultate kad je vrhunac seče šuma, a to je avgust – rekao je Silva.

On je upozorio na situaciju u Seradu, regionu savane bogate biodiverzitetom koji se nalazi na jugu Amazonije, gde je zabeleženo povećanje krčenja šuma od 60 odsto tokom prva četiri meseca ove godine.

– Postoji hitna potreba da vlada smisli solidan plan za borbu protiv krčenja šuma u tom delu, koji je već izgubio polovinu svoje prvobitne vegetacije – kazao je Silva.

Prema ekspertima, uništavanje šuma u ogromnom Brazilu uglavnom je posledeca poljoprivredne eksploatacije.

Nekoliko zemalja je obećalo pomoć Brazilu, odnosno Fondu za Amazoniju, koji je osnovan 2008. godine za vreme prvog predsedničkog mandata Lule da Silve.

Foto: Envato


reklama