U Crnoj Gori uginula trećina kokošaka

10

Više od 200 hiljada kokošaka uginulo je na farmi “Agromont” u Martinićima, u Crnoj Gori, posle nestanka struje zbog čega nisu mogli da rade rashladni uređaji.

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede potvrdili su za “Vijesti” da su upoznati da je minulog vikenda došlo do uginuća i da će obići živinarsku farmu, inače najveću u Crnoj Gori.

Tvrde da je uginulo više od 200 hiljada kokošaka, što je trećina ukupnog kokošijeg fonda u Crnoj Gori, a šteta se procenjuje na više od milion evra.

Iz resora ministra Aleksandra Stijovića rekli su za “Vijesti” da su naložili nadležnim službama da izađu na teren u Martinićima i da isprate proces uništavanja, odnosno zakopavanje uginule živine.

Iz Ministarstva su ocenili da je to najveća katastrofa u živinarskom sektoru u Evropi, zbog koje će biti ugroženo tržište u Crnoj Gori. Farma “Agromont” navodno je proizvodila petinu svih jaja na tržištu Crne Gore, u kojoj je dnevna potrošnja oko milion komada.

Navedeno je da Ministarstvo traži način kako da pomogne farmi “Agromont” i da nameravaju da izađu s merama. Na farmi je zaposleno stotinak ljudi.

Vlasnik farme Božo Jokić nije želeo da govori o uginuću kokošaka.

Navodno‚ kokoške nisu bile osigurane, za razliku od objekata u kojima su bile smeštene.

Tih dana Bjelopavlići su bili najvrelije mesto u Crnoj Gori, a temperatura je prelazila 40 stepeni Celzijusa.

Foto: Unsplash


reklama