U Čurugu počelo pošumljavanje u okviru projekta „Zasadi drvo“

35

U okviru projekta „Zasadi drvo“, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i direktor JP „Vojvodinašume” Roland Kokai učestvovali su u sadnji drveća koja je organizovana u Čurugu, u opštini Žabalj.

Tim projektom, koji Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine realizuju zajedno sa JP „Vojvodinašume”, planirano je da se poveća površina pod šumama u vojvođanskim gradovima i opštinama i to u Subotici, Kikindi, Zrenjaninu, Sečnju, Žablju i Žitištu.

– Sredstva za pošumljavanje u narednoj godini iznosiće 50 miliona dinara, što je dva i po puta više nego u 2020. godini. Zatim, nova mera koja se odnosi na melioraciju degradiranih šuma vredna je 25 miliona dinara, a povećan je i iznos za rasadničku proizvodnju, na ukupno 28 miliona dinara – rekao je Čedomir Božić i dodao da je ukupan budžet za narednu godinu znatno veći od ovogodišnjeg.

Direktor JP „Vojvodinašume“ Roland Kokai objasnio je na koji način se realizuju aktivnosti u projektu „Zasadi drvo“.

– Lokalne samouprave, odnosno mesne zajednice, lovačka društva i različite građanske organizacije obraćaju se nama, a mi doniramo sadnice i obezbeđujemo stručnu pomoć. Šumarski inženjeri procenjuju teren na kojem treba da se sadi, proveravaju stanište i u skladu sa tim počinje sadnja. Kako nam se koja lokalna samouprava javi za vreme sezone pošumljavanja, dok nema vegetacije, tako i mi nastojimo da što pre izađemo u susret – naglasio je Kokai.

Predsednik Opštine Žabalj Uroš Radanović zahvalio je Božiću i Kokaiju na tome što su tu opštinu uvrstili u projekat „Zasadi drvo“.

– Opština Žabalj u strateškim planovima do 2030. godine opredelila je znatan deo sredstava za ekologiju, i naš cilj je da do tada postanemo ekološka opština. Upravo je ovaj projekat jedan od segmenata tog ekološkog razvoja, a mi ćemo nastaviti da podržavamo ovakve i slične akcije – kazao je Radanović.

Na osnovu podataka iz poslednje nacionalne inventure šuma, Vojvodina se ubraja u najmanje pošumljene regije u Evropi, sa samo 7,1 odsto šumovitosti. Poseban problem predstavlja to što na području Vojvodine nema dovoljno šumskog zemljišta, budući da je ona dominantno poljoprivredni region. Baš zato u okviru projekta „Zasadi drvo“ Pokrajinski sekretarijat za urbanizam i zaštitu životne sredine i Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu, zajedno sa JP „Vojvodinašume“, povećavaju površine pod šumama u vojvođanskim opštinama i trude se da ih učine zelenijim.

Foto: Pokrajinska Vlada


reklama