U Doboju održano takmičenje u radu pasa ptičara

336

Kinološko udruženje “Prim. Dr Zoran Janjušević” je u saradnji sa Lovačkim udruženjem “Fazan” Doboj prvi puta na ovim prostorima organizovalo Lovno kinološki kup Svetog Huberta pod nazivom “Memorijal Slavko Jovičić”, a sve u čast nedavno preminulog dugogodišnjeg člana udruženja i veoma uspešnog kinologa Slavka Jovičića.

Domaćin je ove godine bilo Lovačko udruženje “Fazan” Doboj. Pored velike gostoljubivosti, lepog lovačkog ambijenta i dovoljno parkinga za sve učesnike, domaćin je obezbedio i kvalitetne, ali zahtevne terene, bogate prirodnom divljači, ali i dovoljno fazanske divljači iz veštačkog uzgoja koja je bila puštana pred takmičare kako bi imali što bolje uslove i što više šansi da se prikažu u što boljem svetlu.

Za takmičenje je bilo prijavljeno 10 takmičara sa psima ptičarima, a konkurencija je bila veoma oštra. Uglavnom se radilo o veoma kvalitetnim psima iz Hrvatske, Srbije ali i iz BiH.

Takmičenje se radilo u jednoj bateriji, a kinološki sudija dr Ivica Bošković iz Hrvatske je bio glavni arbitar. Manifestacija je odobrena od strane Kinološkog saveza Republike Sprske, a delegat ispred saveza bio je Radovan Mazalica, koji je i predsednik Kinološkog saveza Republike Srpske i međunarodni kinološki sudija sa ogromnim iskustvom.

Manifestaciju je svojim prisustvom uveličao generalni sekretar Kinološkog saveza RS Bojan Čenić. Organizator je imao veoma efikasnu ekipu na terenu, ali i korektni i spremni takmičari koji su pratili i slušali uputstva koja su dobili od sudije su na kraju dali odličan sveopšti utisak same manifestacije.

Ono što je možda važno napomenuti je da su se Kinoško društvo “Prim. Dr Zoran Janjušević” i Lovačko udruženje “Fazan” Doboj pokazali kao veoma uspešni organizatori u ovoj veoma zahtevnoj lovno kinološkoj manifestaciji, koja važi za najprestižniju manifestaciju lovstva i kinologije uopšte.

Pehare pobednicima darovalo je Kinološko društvo Doboj, a iste je uručila supruga nedavno preminulog člana Slavka Jovičića. Za sve takmičare su bili obezbeđeni katalozi manifestacije, fasikle, lovačka majica, bedž manifestacije kao i lovačka čuturica sa likom Slavka Jovičića po kome ovaj KUP i nosi ime. Svi učesnici su dobili i pakovanja hrane za pse od sponzora, a dodatna pakovanja hrane za pse su dobili i tri najbolje plasirana vodiča kao i najudaljeniji vodič.

Pred svakog takmičara su puštena po dva fazana iz veštačkog uzgoja sa fazanerije Bare koja je u vlasništvu LU “Fazan” Doboj, a koji su bili odlične kondicije. Na kraju sagledavajuću sve dobro, ali i ono manje dobro što su prikazali, sudijski žiri je izrangirao takmičare i najviše sreće, znanja i umeća je prikazao vodič Elvir Velić iz Sarajeva sa ženkom nemačkog kratkodlakog ptičara koji osvojio najviše bodova i tako postao prvi pobednik ovog Lovno kinološkog kupa. Vicešampion je postao Dragan Markuš iz Hrvatske, takođe sa nemačkim kratkodlakim ptičarom, na treće mesto se plasirao Miroslav Vučenović iz Srbije, takođe sa nemačkim kratkodlakim ptičarom. Jedini predstavnik domaćina organizatora na ovom KUP-u, Radoslav Aladžić sa engleskim seterom, kome je ovo prvo učešće na ovakvom takmičenju, zauzeo je 6 mesto što je za svaku pohvalu. Aladžić je član Lovačkog udruženja “Fazan” Doboj i lovačke sekcije “Stanovi”, a isti je pokazao veoma dobro poznavanje lovačke etike i dobru prezentaciju sa svojim psom.

Ovu prestižnu lovno kinološku manifestaciju je veoma teško organizovati, ali uz pomoć, pre svega Lovačkog udruženja “Fazan” Doboj kao generalnog pokrovitelja manifestacije, te sponzora d.o.o. “Lipljak trade” – veterinarska stanica Doboj, HEPPY CAT d.o.o Teslić hrana za pse i MCI Široki Brijeg zastupnik hrane za pse Purine, omogućili su da ova manifestacija uspe na opšte zadovoljstvo svih, a posebno što je posvećena jednom veoma uspešnom kinologu sa ovih prostora, te se organizatori nadaju da će ova manifestacija preći u tradiciju i da će naredne godine broj učesnika biti mnogo veći, poručio je prvi čovjek lovstva Doboja Vedran Božičković, predsjednik LU “Fazan” Doboj.

– Budućnost lovstva uopšte se zansiva na uskoj vezi sa kinologijom, a bilo koji lov divljači je nezamisliv bez upotrebe lovačkih pasa, pa s tim u vezi potrebno je mnogo veće angažovanje svih lovačkih udruženja Srpske na razvoju i unapređenju lovne kinologije, a posebno na razvijanju što bolje saradnje Lovačkog i Kinološkog saveza Republike Srpske što treba da nam svima bude krajnji cilj – kazao je Božičković.

KONAČNA TABELA
Foto: Lovački savez Republike Srpske


reklama