U Donjoj Lakošnici 15. put održani “Dani paprika”

41

Donja Lokošnica je mesto zahvaljujući kojem se priča o čuvenoj leskovačkoj paprici pronosi širom sveta. Miris spremanja ajvara i nizovi crvenih paprika koji se suše na kućama stanovnika inspiracija su za pisanje, fotografisanje i snimanje, pa zato Donju Lokošnicu možemo pronaći u brojnim časopisima, od onih koji se dele putnicima u avionima AirSerbia, do “National Geographic”.

Kao i svake godine, septembra meseca, autentična dekoracija, na hiljade nanizanih paprika daje posebnu draž ovom mestu, a u čast paprike već 15 godina organizuje se “Paprikarijada”. Gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović je sa saradnicima prisustvovao ovoj manifestaciji, a prilikom obraćanja je istakao da je ponosan na njen mali jubilej u nadi da će ona trajati još mnogo godina.

– Manifestacije poput današnje, posvećene nekoj vrsti voća ili povrća, imaju za cilj da promovišu poljoprivredu Leskovca i okolnih sela, te da nas uvek podsećaju da moramo biti ponosni što smo kraj poljoprivrednika i da moramo čuvati ono što nam je majka priroda dala. Leskovac ulaže trud u tom smeru, zato našim poljoprivrednicima, zahvaljujući kojima selo opstaje, pomažemo finansijski i kroz uređenje infrastrukture. Prošle godine izdvojili smo 34,5 miliona dinara za subvencije. Od 2013. godine utrošeno je preko 2 miliona evra na preko 6.300 subvencija za naše poljoprivrednike. Pored subvencija smo uredili atarske puteve, uložili u komasaciju i elektrifikaciju. Iskoristiću ovu priliku da vas obavestim da će naredne nedelje biti raspisan novi konkurs za dodelu subvencija – kazao je gradonačelnik Leskovca.

Uz prikladan kulturno umetnički program, folklorne sekcije Doma kulture Pečenjevce “Bele Rade“, pesnika Jovice Marjanovića i učenika recitatora, održano je takmičenje u brzom nizanju paprike. Pobedu je odnela Radmila Nikolić. Prema njenim rečima papriku niže od malih nogu i dnevno uspe da završi 30 do 40 nizova.

Petnaestim “Danima paprika” prisustvovali su glumica Tanja Bošković i Aleš Pavlin, član umetničkog saveta festivala LIFFE.

Foto: Grad Leskovac


reklama