U EU poljoprivredno-prehrambena trgovina u februaru iznosila 6,2 milijarde evra

14

Suficit EU u poljoprivredno-prehrambenoj trgovini dostigao je 6,2 milijarde evra u februaru ove godine, što predstavlja povećanje od 24 odsto u poređenju sa januarom.

EU ostaje najveći svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, a izvozne vrednosti su značajno porasle, između ostalog, i za masline i maslinovo ulje zbog viših cena.

Uvoz u EU je blago smanjen u februaru ove godine, uprkos porastu uvozne vrednosti kakaa, govore nalazi najnovijeg mesečnog izveštaja o trgovini poljoprivredno-prehrambenim proizvodima koji je objavila Evropska komisija.

Kako je preneo „Ag-press“, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u februaru ove godine porastao je za pet odsto u poređenju sa januarom i dostigao 19,4 milijarde evra.

Pored maslina i maslinovog ulja, povećana je i vrednost izvoza mešanih prehrambenih preparata i sastojaka zbog većih obima i cena izvoza i to 10 odsto više u odnosu na februar 2023. godine.

EU je takođe izvezla veće količine žitarica, šećera i izoglukoze tog meseca. Izvoz mlečnih proizvoda je i dalje snažan, ali je zbog nižih cena njihova vrednost smanjena za 5%.

Velika Britanija je i dalje prva destinacija za izvoz iz EU sa većim količinama piva, jabukovače i drugih pića, svinjskog mesa i preparata od voća i orašastih plodova koji se izvoze.

Druga destinacija su Sjedinjene Američke Države gde je izvoz iz EU povećan za devet odsto u poređenju sa istim mesecom 2023. godine.

Kako se navodi, ovo se u velikoj meri objašnjava povećanjem obima i cenama izvoza maslina i maslinovog ulja.

Slično, izvoz EU u Japan porastao je za 11 odsto, uglavnom zbog većeg izvoza duvanskih proizvoda, a iako je ostao na visokom nivou, izvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda EU u Kinu i Rusiju je smanjen.

Kada je reč o uvozu, vrednost uvoza poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU u februaru je dostigla 13,2 milijarde evra, što je blagi pad od dva odsto u odnosu na prethodni mesec.

Ovo je uglavnom uzrokovano sniženim cenama u mnogim kategorijama proizvoda.

Dok su cene žitarica, uljarica i proteinskih useva smanjene, porasle su kod proizvoda od kakaoa, maslina i maslinovog ulja.

Najveći rast imao je uvoz u kategoriji kafa, čaj, kakao i začini, što se uglavnom objašnjava povećanjem cena kakao proizvoda.

Što se tiče voća i orašastih plodova, povećanje je uzrokovano većim količinama uvoza.

Smanjen je uvoz iz Argentine, Australije, Kanade, Indonezije i Ukrajine zbog nižih obima uvoza i cena pojedinih roba.

S druge strane, porastao je uvoz iz Obale Slonovače, Egipta, Maroka, Tunisa i Turske, zahvaljujući proizvodima od kakaa i voća i orašastih plodova, navodi „Ag-press“.

Foto: Envato


reklama