U fokusu pokrajine je mali poljoprivrednik

21

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Čedomir Božić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević posetili su poljoprivredna gazdinstva u Kaću i Futogu.

Domaćin Branko Lakić u Kaću bavi se voćarstvom, uzgojem jabuka na površini od blizu 4 jutra zemlje. On se zahvalio Ministarstvu na podršci za nabavku protivgradne mreže, kao i Pokrajinskom sekretarijatu na subvenciji za kupovinu novog traktora. Porodica Pejić u Futogu bavi se ratarstvom i povrtarstvom, uzgajaju kupus, šargarepu, krompir, kukuruz, pšenicu i soju na 120 jutara zemlje. Oni do sada nisu konkurisali za subvencije države, ali bi im bila potrebna podrška oko hladnjače i hale, jer im je namera da prošire delatnost.

– Grad je operativno zadužen da se bavi zakupom poljoprivrednog zemljišta kako diktira Ministarstvo i to je veoma bitna tema za poljoprivredu. Uskoro ćemo prezentovati jedan lep projekat za pčelare u saradnji sa Poljoprivrednim fakultetom koji će biti povezan i sa zaštitom životne sredine. Namera nam je da se podignu pašnjaci za pčele, a time bi doprineli i zelenom fondu na obodima grada, pa tako i uticali na kvalitet vazduha. Verujem u politiku kada ministri nisu u kabinetima nego se na terenu sastaju sa građanima, jer su sve teme o kojima se mora razgovarati osetljive i mora se dobro balansirati – istakao je gradonačelnik Vučević.

– Pejići samo rade i ništa ne pitaju, pa sam ih upoznao sa mogućnostima koje nudi država. Biće mi zadovoljstvo da realizujemo njihove inicijative, posebno u sektoru povrtarstva. Ovo će biti najizdašnija godina od 2012. po količini robe koju ćemo imati u voćarstvu, a cene su sasvim pristojne, i mislim da ovog puta nećemo imati problema. Krenuli su prvi otkupi malina, cene su visoke, ali sam radostan što će proizvođači moći dobro da prihoduju – naglasio je ministar Nedimović.

Prema rečima sekretara Božića, kod Pokrajine je u fokusu mali poljoprivrednik. On je naglasio da su rezultati Konkursa za navodnjavanje objavljeni, te da će biti dodeljeno 707 ugovora vrednih ukupno 370 miliona dinara.

– Na Konkursu za mlade dodelili smo 200 miliona dinara za 171 poljoprivredno gazdinstvo koje započinje svoju delatnost – istakao je Božić i dodao da će podrška poljoprivredi u raznim oblastima biti nastavljena.

Foto: Grad Novi Sad


reklama