U Futogu 23. put održana „Kupusijada“

68

Tradicionalna etno–manifestacija „Kupusijada“ održana je 23. put u centru Futoga, a čast da je otvori pripala je gradonačelniku Novog Sada Milanu Đuriću.

„Kupusijada“ predstavlja jedinstvenu manifestaciju, jer je u centru pažnje brend Srbije – futoški kupus, autohtona sorta kakva se uzgaja i prerađuje u tom naselju.

– Uvek nam je drago da dođemo na „Futošku kupusijadu“, jer je to naš ponos, brend Futoga, Novog Sada i države Srbije. Trebalo je mnogo truda, borbe, znanja i ulaganja da se ona stavi na mapu novosadskih manifestacija i da traje 23 godine. Divan je osećaj prošetati glavnom ulicom koja, iz godine u godinu, postaje sve uža, jer je sve je više izlagača i posetilaca, a nadam se da ćemo naredne godine imati još veću posećenost – naglasio je gradonačelnik Novog Sada Milan Đurić i dodao:

– Ničega ne bi bilo da nije onih vrednih poljoprivrednika koji su svojim umećem decenijama stvarali ovaj brend. Treba da budemo ponosni na „Kupusijadu“ i na ljude koji su izgradili njenu prepoznatljivost. Grad Novi Sad će, kao i do sada, nastaviti da podržava ovu manifestaciju i poljoprivrednike koji se bave organskom proizvodnjom i zdravom hranom. Želim svima da se lepo provedu i uživaju u današnjem danu i da se kući vrate ne samo sa lepim utiscima, već i raznovrsnim domaćim proizvodima.

Ova tradicionalna manifestacija predstavlja privredne potencijale Futoga, lokalne običaje i turističku ponudu naselja, a potencira proizvodnju zdrave hrane u zdravoj životnoj sredini.

Akcenat gastronomskog dela je na pripremanju jela od „Futoškog kupusa“, uz bogat kulturno-zabavni i edukativni program. Organizatori su MZ Futog, KC „Mladost“ Futog, Udruženje „Futoški kupus“, Poljoprivredna škola sa Domom učenika i osnovne škole iz Futoga, a pokrovitelj je Grad Novi Sad.

Foto: Grad Novi Sad


reklama