U Hrvatskoj očekuju manji rod pšenice i ječma

40

Ekstremni vremenski uslovi koji su obeležili proleće 2023, pri čemu se posebno ističu poplavljena područja usled prekomernih padavina i prisustva štetnih materija u zemljištima, mogli bi, prema prvim procjenama, da dovedu do smanjenja proizvodnje pšenice za 13% i ječma za 20% u Hrvatskoj, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Prve zvanične procene, ističe se u saopštenju, ipak potvrđuju manji pad proizvodnje pšenice nego što se najavljivalo tokom proleća i početkom leta, a mogući razlozi su oporavak na pojedinim delovima i gotovo 10% više zasejanih hektara.

Slična je situacija i s ječmom koji je takođe posejan više, ali zbog značajno manjih prinosa prve procene Državnog zavoda za statistiku govore o padu od mogućih više od 20%.

U slučaju uljane repice situacija je drugačija, budući da su se površine pod tom kulturom smanjile zbog prelaska na neke druge kulture, a prinos je povećan.

Hrvatska i mnoge zemlje već drugu godinu zaredom suočavaju se s ekstremnim vremenskim uslovima koji su se prošle godine odrazili na proizvodnju kukuruza usled letnih suša, dok su se ove godine, zasad, prekomerne padavine odrazile na ozime kulture, navodi se u saopštenju.

Otkupne cene žitarica (pšenice, ječma i kukuruza) u Hrvatskoj ove godine su niže od rekordno visokih koje su bile zabeležene prošle godine.

Pad cena žitarica bio je izraženiji ranije ove godine, da bi se stabilizovale krajem juna, ističe se u saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede, iz kojeg očekuju neometanu snabdevenost domaćeg tržišta i nastavak izvoza.

Foto: Freepik


reklama