U Iđošu održana izložba preduzetničkih veština žena Vojvodine

56

U ulozi domaćica druge ovogodišnje izložbe preduzetničkih veština žena Vojvodine sjajno su se snašle meštanke Iđoša, ali i njihove gošće.

Da Banaćanke od zaborava čuvaju stare zanate i prave ukusne poslastice, po receptima njihovih baka, uverili su se Predrag Vuletić, pokrajinski sekretar za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Nikola Lukač, gradonačelnik Kikinde.

Manifestacija je ustanovljena kako bi se šira javnost upoznala sa preduzetničkim potencijalima žena iz, pre svega, seoskih sredina, predstavilo njihovo bogato stvaralaštvo i pokazalo da i na selu može lepo da se živi.

– Energija ovih seoskih žena može da pokaže šta svakom gradu i svakoj opštini nedostaje. To je bogatstvo i unapređenje ženskog preduzetništva. Svi znamo da je žena osnovna ćelija porodice u biološkom, poslovnom i ekonomskom smislu i to moramo da poštujemo – naglasio je Vuletić i dodao:

– Vlada Vojvodine i ovaj sekretarijat žele da i na ovaj način pošalju jasnu poruku da misle na žene i naša sela. Cilj nam je da ozvaničimo žensko preduzetništvo, da pomognemo da se ono razvija, kako bi svaki proizvod plasirali i tako pomogli da opstane život na selu. Selo hrani grad, ali čuva i prošlost koju ne smemo zaboraviti.

Gradonačelnik Kikinde pohvalio je meštanke Iđoša i njihove gošće.

– Članice udruženja žena i preduzetnice su pokazale da znaju da čuvaju tradiciju, kulturu i običaje ovog regiona. Zahvaljujući Pokrajinskom sekretarijatu za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova podržana je i ideja da se ova manifestacija prvi put održi u Iđošu. Ovo je pravi način da se promoviše aktivizam žena. Oslonac su i stub svake porodice i svakog društva i zaslužuju da podržimo njihove preduzetnički aktivizam – konstatovao je Lukač.

Iđošanke su ovu manifestaciju iskoristili da promovišu pekmez od ludaje.

– Sa još tri udruženja žena, uspele smo da brendiramo pekmez od ludaje. Našu ponudu obuhvata i sok od ludaje, ali i mnoge druge poslastice. Mislim da smo se lepo predstavile – kazala je Biljana Đurđulov, predsednica seoskog udruženja žena.

Foto: Grad Kikinda


reklama