U Iđošu održani 24. „Dani vina“

43

U organizaciji Udruženja vinara i vinogradara „Šasla“, u Iđošu su održani 24. „Dani vina“ pod pokroviteljstvom Grada Kikinde i Mesne zajednice.

Ove godine pristiglo je 195 uzoraka svih sorti vina iz Kikinde i okolnih sela, Mužlje, Čuruga, Taraša, Temerina, Sremskih Karlovaca i Zrenjanina. Za mesnog pobednika proglašeno je Udruženje „Šasla“, dok je gradski i generalni pobednik manifestacije Kikinđanin Nenad Miladinski.

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač, zajedno sa svojim saradnicima i delegacijom poljskog grada Jaslo, prisutvovao je svečanom osvećenju vinograda porodice Stepanov, prošlogodišnjih pobednika, a potom i otvorio pokrajinsku manifestaciju.

– Grad Kikinda godinama podržava ovu manifestaciju i vinare, kako bi se održala tradicija proizvodnje kvalitetnih vina na ovom području. Iđoš je jako ponosan na ovu svoju manifestaciju, koja privlači veliki broj posetilaca, a organizacija je svake godine na sve višem nivou. Gosti iz Poljske su zaista oduševljeni načinom na koji Iđošani ovaj događaj organizuju po nekim starim običajima. Nastojaćemo da nam manifestacije budu još bolje i masovnije – poručio je gradonačelnik Kikinde.

Prinanja su uručena za osvajače 40 zlatnih, 64 srebrne i 63 bronzane medalje.

– Imamo razloga za zadovoljstvo što se tiče godine jer su se neka vina zaista izdvojila po kvalitetu, pa su i nagrađena zlatnim medaljama – objasnio je Marko Mirkonj, predsednik Udruženja „Šasla“.

Mesna nagrada pripala je iđoškom udruženju za kaberne sovinjon, dok je gradski i generalni pobednik nagradu osvojio za crno vino od pet sorti grožđa.

– Uprkos brojnim problemima, uspeo sam da napravim pobedničko vino od grožđa iz mog vinograda, a u pitanju je kombinacija sorti kaberne sovinjon, kaberne fran, merlo, frankovka i širaz – dodao je Miladinski.

Foto: Grad Kikinda


reklama