U Kačarevu očekuju rekordnu posećenost „Slaninijade“

58

U Kačarevu će 15. februara početi 37. „Slaninijada“. Trenutno se obavljaju poslednje pripreme, a organizatori očekuju rekordnu posećenost.

Više od 100 domaćinstava u Kačarevu bavi se proizvodnjom dimljenog i sušenog mesa što ne čudi jer se ovde već decenijama održava čuvena kačarevačka „Slaninijada“. U domaćinstvu Lazara Vukovića pripreme su počele još u novembru kako bi se obezbedile dovoljne količine mesa i prerađevina za kupce koji dolaze iz cele Srbije.

– Slanina, pečenica, suvi vrat, suva kobasica, dimljena kobasica, nešto kulena, standardno radimo, ne širimo puno asortiman. Smatram da radimo odlično i ne bih da previše eksperimentišemo sa ostalim stvarima – kaže Vuković.

Učešće na Slaninijadi do sada je potvrdilo više od 300 izlagača.

– Imamo potvrđene dolaske najboljih proizvođača kulena iz Srema i Bačke, najboljih proizvođača pršute i šunke iz Zapadne Srbije, imaćemo različite vrste ponuda kobasice iz Istočne Srbije. Ove godine naši posetioci imaće u ponudi dimljene i sušene proizvode od mangulica i moravki. To je stara sorta i postoji veliko interesovanje za ovim vrstama .To je slanina svetskog ranga, bela, mesnata, jako ukusna, zdrava, specifičnog mirisa i arome u samom svetskom vrhu – kaže Igor Lečić.

I ovoga puta biće održan izbor za najbolju slaninu u kategorijama: industrijska, domaća i zanatska. Uzorci uveliko pristižu iz cele Srbije i bivših jugoslovenskih republika.

Smeštajni kapaciteti u Kačarevu već su popunjeni. Turističke organizacije iz mnogih gradova organizuju jednodnevne izlete i ukoliko vreme posluži, na „Slaninijadi“ od 15. do 18. februara očekuje se rekordan broj posetilaca.

Izvor: RTV

Foto: Envato, Grad Pančevo


reklama