U Kikindi očekuju prosečan prinos pšenice od pet tona po hektaru

14

Na području Kikinde žetva pšenice završena je pre nekoliko dana, a poljoprivrednici su ostvarili prosečan prinos oko pet tona po hektaru. Pod hlebnim žitom je jesenas u Kikindi zasejano oko 15.000 hektara.

Žetva pšenice završena je na severu Banata, ali su suša i veoma toplo vreme uticali na kvalitet i sam prinos žita. Kikindski poljoprivrednici ostvarili su nešto niže prinose, ali je godina bolja nego prethodna. Ostvaren je prosečan prinos oko pet tona po hektaru, a hektolitar je na zadovoljavajućem nivou. Na pojedinim parcelama, u zavisnosti od lokaliteta, ostvareni su i veoma dobri prinosi, znatno iznad proseka.

– Pšenicu sam zasejao u idealnim uslovima, imao sam malo lošije bokorenje, pa mislim da bih ostvario i bolje prinose da je bokorenje bilo kvalitetnije, ali protiv prirode se ne može. Obavio sam dve prihrane, uradio dve zaštite, pa sam u vreme žetve ostvario prinos od 8,2 tone po hektaru i zadovoljan sam – kaže Željko Kurunci, poljoprivrednik iz Banatske Topole.

Uprkos problemima koji su nastali usled visokih temperatura i izrazito suvog perioda, kikindski poljoprivrednici će ipak veći profit imati od jesenjih kultura, što je još jedan dodatni motiv da se površine pod pšenicom uvećavaju.

– Generalno gledano, u prethodnim sezonama se pokazalo da ozime kulture imaju bolji raspored padavina i da prolaze bolje u smislu profita od jarih kultura. Ove godine jako loše prolaze suncokret i kukuruz i ne verujem da su najnovije padavine popravile sliku jarih kultura – dodao je Kurunci.

U Poljoprivrednom preduzeću “Kaldarica” u Kikindi otkupili su ove sezone 11.000 tona pšenice, sa akontnom cenom od 20 dinara po kilogramu. Godinu ocenjuju kao bolju od prethodne, ali sa nižim prinosima nego prethodnih sezona.

– Sušni period pred samo sazrevanje uticao je na kvalitet pšenice. Bilo je dosta suvog i šturog zrna, tako da je i hektolitar malo podbacio, tako da se kreće oko 78 procenata, mada ima i poljoprivrednika sa dobrom pšenicom sa hektolitrom od 80 procenata. Prinosi se kreću od tri do pet tona po katastarskom jutru – napominje Branislav Kockar, direktor preduzeća “Kaldarica”.

Na području Kikinde jesenas je pod pšenicom zasejano oko 15.000 hektara.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Free Images, Unsplash


reklama