U Kikindi održan jubilarni 10. “Sovembar”

44

Tradicionalnim kvizom “Svet sova ušara”, sajmom neobičnih rukotvorinama osnovaca i srednjoškolaca, ali i neizostavnom “Sova patrolom”, u Kikindi je obeležen popularni “Sovembar”, manifestacija koja Kikindu popularizuje kao najveće urbano zimovalište sova utina na planeti.

U kvizu znanja najbolji su bili učenici OŠ “Vuk Karadžić”. Drugo mesto pripalo je njihovih vršnjacima iz OŠ “Sveti Sava”, a treće OŠ “Ivo Lola Ribar” iz Novih Kozaraca. Učesnike 10. jubilarnog “Sovembra” i kviza znanja pozdravio je Mladen Bogdan, predsednik gradske Skupštine.

– Kikinda je prepoznatljiva i po sovama ušarama. Ovde smo da pružimo podršku deci i kažemo im da je važno da znaju mnoge stvari o sovama. Istovremeno, ovo je lepa promocija našeg grada. Edukativni značaj “Sovembra” je od nemerljivog značaja za našu decu – naveo je Bogdan.

Prvom zimskom brojanju sova prisustvovao je Milan Ružić, izvršni direktor Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

– Zbog toplog vremena, sove nisu prisutne u velikom broju, a i u ovoj “Sova patroli” su nam pomogli najmlađi Kikinđani. Na krošnjama stabala oko pravoslavne crkve smo izbrojali oko 90 sova. U ovom trenutku, u centru Kikinde, nalazo se oko 150 ušara. Za kraj novembra i ovako toplo vreme, to je prosečan broj sova ušara. Kikinđani su i ovoga puta potvrdili da su dobri domaćini i da razumeju šta sovama treba. Sove im vraćaju tako što im je centar Kikinde omiljena destinacija, a ovo je najveće urbano zimovalištu sova utina na planeti – kazao je Ružić i pohvalio Gradsku upravu i njene napore da poveća procenat pošumljenosti, a naročito u seoskim sredinama.

– Mi ćemo donirati nekoliko stotina mladica hrasta. Nadam se da će, dugoročno gledano, i to doprineti da sove ovde ostanu. Kao što je poznato, u centru Kikinde, 2009. godine, ornitolozi su izbrojali čak 743 sove utine. To je i rekordan broj – dodao je Ružić.

Foto: Grad Kikinda


reklama