U Kragujevcu održana akcija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže

40

U okviru projekta ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu”, koji partnerski realizuju NALED, JKP “Šumadija” i Grad Kragujevac, a sprovodi Nemačka organizacija za međunarodnu saradnju (GIZ), u centru grada, na Trgu kod Krsta, organizovana akcija prikupljanja i reciklaže staklene ambalaže.

U ime grada, početku akcije prisustvovao je član Gradskog veća za unapređenje i zaštitu životne sredine, Stefan Nikezić, direktor JKP “Šumadija”, Marko Vujnović, predstavnici NALED-a i GIZ-a, i predstavnici kompanija “Sekopak“ i “Apatinska pivara“.

Građani koji su se odazvali akciji i doneli staklenu ambalažu, dobili su prigodne poklone.

– Grad Kragujevac je u prethodnom periodu, u okviru ovog projekta, dobio 120 staklenih zvona, tj. konteinera za reciklažu stakla koje smo dali na upotrebu JKP “Šumadija“. Mi želimo na ovaj način da podignemo svest kod naših sugrađana, posebno mlađe populacije, o tome koliko je važno reciklirati, a stalnim i konstantnim akcijama na terenu, medijskom promocijom, nastojimo da približimo građanima ovu temu i nadam se da ćemo u budućem periodu imati još više staklenih zvona na teritoriji grada Kragujevca – kazao je Stefan Nikezić.

Projekat ”Upravljanje staklenom ambalažom na Zapadnom Balkanu” u Srbiji se sprovodi osim u Kragujevcu, još u Nišu, Somboru i Varvarinu.

– Mi zajedno sa javno-komunalnim preduzećima u ovim gradovima, sprovodimo i pratimo ovu akciju. Staklena zvona su na ulicama grada od aprila ove godine. Upoređivali smo podatke za kvartal, april-jul ove godine sa istim kvartalom 2019. godine. Kada je reč o Kragujevcu, podaci su takvi da je devet tona staklene ambalaže bilo skupljeno 2019. godine, a ove godine 21 tona, u istom periodu, što je direktan uticaj postavljanja ovih zvona na terenu. To ne znači da nam je to dovoljno, i dalje nastavljamo da promovišemo među građanima reciklažu staklene ambalaže – poručuje Sanja Knežević Mitrović, iz NALED-a, menadžer projekta.

Marko Vujnović, direktor JKP “Šumadija“ kaže da je postavljeno 120 kontejnera za prikupljanje staklene ambalaže u gradskim i prigradskim naseljima i ispred ugostiteljskih objekata, u cilju uvećanja stope za 20% prikupljanja staklenog ambalažnog otpada.

– Mi smo ti koji prvi možemo da posvedočimo da se staklena ambalaža prikuplja i svakom sledećom aktivnošću mi potvrđujemo da se nivo svesti građana o reciklaži i značaju primarne selekcije povećao.

Inače, poznato je da je staklo jedan od materijala poznatih čoveku koji se mogu beskonačno reciklirati. Reciklažom jedne staklene flaše uštedi se dovoljno energije da sijalica od 100 W svetli četiri sata. Takođe, reciklaža jedne tone stakla smanjuje zagađenje vazduha za 20% u odnosu na emisiju gasova pri proizvodnji novog, a postižu se i velike uštede vode i energije.

Foto: Grad Kragujevac


reklama