U Kragujevcu osnovan fond za podršku proizvođačima voćnih rakija

30

U Gradskoj upravi u Kragujevcu potpisan je ugovor o formiranju fonda za podršku malim proizvođačima voćnih rakija, u okviru inicijative „Destilati za destilerije“, koja predviđa stručnu pomoć, nabavku opreme, garantovanu cenu otkupa.

Inicijativu su pokrenuli Regionalna agencija za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja, Regionalna asocijacija proizvođača rakije „Šumadijska rakija“ i Centar za strna žita i razvoj sela.

Ugovor su potpisali njihovi predstavnici kao i predsednici opština Aranđelovac i Rača.

– Jedan od ključnih problema u proizvodnji rakije je nelegalna proizvodnja, a to je rezervoar koji može da bude iskorišćen na potpuno drugačiji način. Ovim projektom želimo da sistemski pristupimo kooperaciji proizvođača voćnih destilata što je potpuno nova stvar za čitavu Srbiju – istakao je direktor Regionalne agencije za ekonomski razvoj Šumadije i Pomoravlja Nenad Popović.

On je najavio da će Regionalna asocijacija proizvođača rakija, shodno potrebama, imati zahteve na godišnjem nivou, a konsultanti tehnolozi će obilaziti kućne proizvođače kako bi definisali šta je potrebno da bi se ti zahtevi ispunili.

Posle toga se odobravaju sredstva za kupovinu potrebne opreme, a Asocijacija sa kućnim proizvođačima potpisuje višegodišnji ugovor kojim se garantuje cena otkupa destilata.

– Naše destilerije će tako imati stabilan priliv destilata odgovarajućeg kvaliteta, a kućni proizvođači osiguran plasman tih destilata. Na taj način se povećava ukupna količina rakije s kojom naša teritorija može da nastupi ne samo na tržištu Srbije, već i šire -kazao je Popović.

On je izrazio nadu da će ovakav primer biti uspešan i sledeće godine privući još lokalnih samouprava kako iz Šumadije, tako i Pomoravlja.

– Ovo je nov iskorak u pomoći malom poljoprivrednom proizvođaču čija proizvodnja rakije do sada nije bila legalna – rekao je savetnik gradonačelnika za poljoprivredu Damjan Srejić.

On je objasnio da su mali proizvođači do sada mogli da prave rakiju za svoje potrebe, ali ne i za tržište.

– Ovo je način da u destilerije u koje smo već uložili, nabave sirovinu i dobiju konsultantske usluge od stručnjaka. Tehnologija napreduje, a mi želimo da imamo što kvalitetniju rakiju koja će ući u legalni promet, što bi bio još jedan od načina da doprinesemo budžetu Republike Srbije – naglasio je Srejić.

Predsednik opštine Aranđelovac Bojan Radović je rekao da dosta proizvođača podiže nove zasade, ali pored velikog prinosa, najvažnije je da se radi i na kvalitetu destilata.

– Proizvođači će sada imati priliku da od kvalitetnih tehnologa dobiju dovoljno saznanja u vezi pravljenja destilata, kao i potrebnu opremu za što kvalitetniji proizvod – rekao je Radović.

Predsednik opštine Rača Branko Radosavljević kazao je da ta lokalna samouprava ima dugu tradiciju proizvodnje žestokih alkoholnih pića i izuzetne kapacitete proizvodnje destilata u gazdinstvima, ali neiskorišćene.

– Ono što nedostaje su napredna znanja, tehnologija i finansije i ovim projektom će upravo to biti nadomešteno – ocenio je Radosavljević.

U Srbiji ima oko 1.100 destilerija.

Foto: Grad Kragujevac


reklama