U Kragujevcu predstavljena nordijska iskustva u jačanju cirkularne ekonomije

42

Drugi u seriji događaja koje ambasade Danske, Finske, Norveške i Švedske uz podršku Nordijskog saveta ministara organizuju na temu cirkularne ekonomije održan je u Kragujevcu.

“Jačanje cirkularne ekonomije – nordijska iskustva“ je projekat kojim nordijske zemlje podržavaju Srbiju u nastavku sprovođenja principa cirkularne ekonomije sa namerom da uspostave saradnju sa lokalnim partnerima i istaknu važnost ove oblasti za svaku lokalnu zajednicu.

– Sadašnja upotreba prirodnih resursa u svetu je neodrživa i zato je neophodna cirkularna ekonomija u rešavanju globalnih ekoloških i ekonomskih izazova. To je model za klimatski održiva društva i donosi velike poslovne mogućnosti – rekao je ambasador Finske u Srbiji, Kimo Lahdevirta.

On je dodao da, iako jeste njen važan deo, cirkularnu ekonomiju ne treba svoditi samo na reciklažu.

– Ona podrazumeva i dobar dizajn proizvoda, efikasnu upotrebu resursa, smanjivanje emisija i ponovnu upotrebu proizvoda i materijala. Otpad jedne industrije je resurs za drugu industriju – rekao je ambasador Lahdevirta.

Zamenik gradonačelnika Kragujevca Ivica Momčilović kazao je da su inovacije koje nordijske zemlje primenjuju inspiracija za pokretanje cirkularne ekonomije i poboljšanje kvaliteta života, kao i da su, osim inovacija, potrebne i korporativna i građanska odgovornost.

– U zelenom biznisu Kragujevac je na dobrom putu. Pre nekoliko godina u okviru JKP “Šumadija” otvoren je najsavremeniji reciklažni centar na području centralne Srbije. Na prostoru od 10.000 kvadrata selektuje se i odlaže plastika, aluminijum, tetrapak, otpadna ulja, kućna hemija i otpadne gume – rekao je Momčilović.

Zamenik Šefa misije ambasade Švedske Aleksander Pejre Dutrej rekao je jedan od najvažnijih preduslova da vlasti na svim nivoima – opštine, okruzi i država, budu posvećeni cilju da se otpad ne razmatra kao problem, već kao resurs. On je dodao da će cirkularna ili zelena ekonomija imati značajnu ulogu u strategijama o životnoj sredini koje se razvijaju u Srbiji, što je povezano sa reformama kroz koje Srbija prolazi na putu ka članstvu u Evropskoj uniji.

– Razvojna saradnja sa partnerima u Srbiji ima za cilj stvaranje okvirnih uslova za zelene investicije na lokalnom i nacionalnom nivou – rekao je Pejre Dutrej.

Nordijski eksperti prezentovali su finski grad Lahti, evropsku zelenu prestonicu i upravljanje zelenim otpadom i otpadnim vodama u švedskim gradovima. Svoja iskustva u primeni nordijskih principa cirkularne ekonomije preneli su predstavnici kompanija koje posluju u Srbiji – Fabrika kartona Umka/Kappa Star Group i Vucomm/Vaicala. Partneri u projektu “Jačanje cirkularne ekonomije u Srbiji – nordijska iskustva” su Nordijska poslovna alijansa, NALED, Privredna komora Srbije i Grad Kragujevac.

Foto: Dobrica Mitrović


reklama