U Kruševcu dodeljeni subvencionisani ramovi za traktore

49

Subvencionisani ramovi za traktore dodeljeni su poljoprivrednicima u Kruševcu, a tom prilikom ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić poručio je da će se sa time nastaviti i ubuduće jer se na taj način čuvaju životi onih koji voze traktore.

Vesić je naglasio da je ministarstvo koje vodi ove godine obezbedilo dodatnih 125 miliona dinara za nove zaštitne ramove, kako bi oni koji voze traktore bili bezbedniji.

Kako je naveo, prema statistici Ministarstva unutrašnjih poslova, pre dve godine život je izgubilo ukupno 81 lice koje je vozilo traktore u saobraćajnim nesrećama što na putevima što mimo puteva, na njivama, dok prošle godine stradalo 52 ljudi.

– To znači da smo za dve godine ove akcije uspeli da smanjimo za 29 lica broj poginulih i ako nastavimo na ovaj način verovatno će većina onih koji voze traktore biti bezbedna – rekao je Vesić.

S tim u vezi, naveo je da od 1. januara sledeće godine traktori više neće moći da saobraćaju putevima bez zaštitnih ramova.

– Ovo radimo zato što zaštitni ramovi čuvaju živote i zato je važno da nastavimo sa ovom akcijom i zahvaljujemo što ste se odazvali u ovako velikom broju, nastavićemo ovim putem – poručio je Vesić.

On je podsetio da je ovo zajednička akcija Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva unutrašnjih poslova i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koja se sprovodi sa ciljem da ljudi u saobraćaju budu bezbedni.

Vesić je rekao da će ministarstvo na čijem je čelu raspisati naredne nedelje konkurs za inovativna saobraćajna rešenja u selima – za postavljanje semafora, uređenje zona oko škola…

– Vrednost konkursa je oko 200 miliona dinara, a mi finansiramo 50 odsto i pozivam sve lokalne samouprave – Kruševac, Trstenik, Ćićevac i sve ostale da se jave – kazao je Vesić i dodao da je taj konkurs prilika da se dodatno poveća bezbednost saobraćaja.

Ministarka poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Jelena Tanasković zahvalila je, pored ostalog, ministru Vesiću i Agenciji za bezbednost saobraćaja na ideji koja se realizuje već drugu godinu.

– Prepoznali su da je neophodno da obezbedimo i one koji još uvek nisu odlučili da kupe novu mehanizaciju, pa se nadam da ćete svi u što kraćem periodu zameniti svoje stare traktore novim i modernijim, a država je tu da vam u tome pomogne – rekla je ministarka.

S tim u vezi, navela je da će na jesen ove godine biti objavljen poziv za poljoprivrednike u okviru programa IPARD III, koji im omogućava od 65 do 75 odsto povrata za kupljenu mehanizaciju.

Javni poziv za subvencionisanu dodelu zaštitnih ramova za upotrebljavane traktore raspisala je Agencija za bezbednost saobraćaja.

Vršilac dužnosti direktora Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović izrazio je zadovoljstvo zbog podele zaštitnih ramova.

– Nažalost, svake godine u saobraćajnim nezgodama sa traktorom izgubimo veliki broj ljudskih života – dodao je on.

Naveo je da je prethodne godine i sada podeljeno ukupno oko 7.000 zaštitnih ramova za traktore, a da je pre nekoliko dana pokrenut novi javni poziv, te pozvao sve građane koji poseduju traktore, a nemaju zaštitnu strukturu, da se prijave.

Foto: Grad Kruševac


reklama