U „Kući meda“ očekuju dobit i za 2023. godinu

76

Centar za razvoj pčelarstva „Kuća meda“, zajednički projekat Ministarstva poljoprivrede Crne Gore i Saveza pčelarskih organizacija Crne Gore, godišnje otkupi oko pet tona meda, preradi 20 tona pčelinjeg voska, proizvodi prihranu za pčele, dok distribuciju svog meda obavlja preko dva trgovačka lanca.

Direktor Centara za razvoj pčelarstva „Kuća meda“, Vladimir Radulović, kazao za „Vijesti“ da je ta državna firma 2022. godinu završila sa dobiti od gotovo 6.000 evra, te da očekuju dobit i za 2023. godinu.

„Kuća meda“ u Danilovgradu otvorena je 2016. godine, a Vlada Crne Gore je u izgradnju uložila oko pola miliona evra. Služi za proizvodnju hrane za pčele, preradu sirovog pčelinjeg voska, otkup i pakovanje meda, prodaju opreme za pčelare i razvoj te privredne grane.

Radulović je kazao da su prošle godine med otkupili od 15 pčelara, po ceni od devet evra po kilogramu.

On je dodao da otkup organizuju isključivo od crnogorskih pčelara koji su upisani u registar poljoprivrednih gazdinstava.

– Med otkupljujemo u okviru javnih poziva koje objavljujemo preko naše viber grupe. Godišnje otkupimo oko pet tona – naglasio je Radulović.

On je objasnio da proizvode invertni sirup i pogače (hrana za pčele), prerađuju sirovi pčelinji vosak, prodaju proizvode od meda.

Dodao je i da godišnje prerade gotovo 20 tona voska, po ceni od jednog evra za kilogram, od čega 50% subvencioniše resorno Ministarstvo, a ostatak pčelari.

Radulović je istakao i da su na početku imali i dostavu na teritoriji države, ali su zbog malog broja porudžbina i velikih troškova tu uslugu ugasili, pa se sada oslanjaju na prodaju u „Kući meda“ i distribuciju putem velikih trgovačkih lanaca.

On je naglasio da 70% distribuiraju preko kompanije Voli, a ostatak preko tgovačkog lanca Aroma.

Prema podacima o poslovanju za 2022. godinu, koje je dostavio Radulović, rod meda je bio slabiji pa je i ponuda „Kuće meda“ bila mala.

Radulović je precizirao da su ipak ostvarili neto plus na kraju te godine, u iznosu od 5,87 hiljada evra.

– Savez pčelara trenutno ima oko 2,5 hiljada članova, što je značajno uvećanje u odnosu na pre deset godina kada ih je bilo hiljadu – kazao je Radulović.

On je naglasio da je pčelarstvo verovatno najviše rastuća grana poljoprivrede.

– Pre deset godina smo imali oko 40.000 košnica, a sada imamo oko 80.000 – dodao je Radulović.

Foto: Envato


reklama