U Kuli održani “Dani tradicije”

12

Proteklog vikenda je u Kuli na sportskim terenima na Gederu održana 14. manifestacija Mađarskog kulturnog centra Nepker “Dani Tradicije“.

Manifestacija je počela u petak, u Likovnoj galeriji Kulturnog centra otvaranjem izložbe slika dr Marije Vadas iz pobratimljenog grada Kaloče iz Mađarske.

Drugi dan manifestacije, u subotu 4. septembra, održan je bogat kulturno-umetnički i sportski program. Prisutne su pozdravili Karolj Valka, zamenik predsednika opštine Kula i zamenik predsednika Mađarskog kulturnog centra “Nepker“, zatim zamenik gradonačelnika Kaloče Zoltan Šimon i Vladimir Đurović, predsednik Skupštine opštine Kula.

U delu kulturnog programa nastupili su folklorni ansambli iz Kaloče, MKC “Nepker“, i KUD “Ivan Senjuk“ iz Kule. Već tradicionalno organizatori su uručili poklone đacima prvacima koji nastavu pohađaju na mađarskom jeziku.

I ove godine bilo je veoma veliko interesovanje za takmičenje u kuvanju ovčijeg paprikaša. Gotovo pedest ekipa se borilo za titulu najbolje. Najbolji paprikaš ove godine prema oceni stručnog žirija skuvala je ekipa Mesne zajednice “Donji grad“. Oni su kao nagradu dobili pehar. Druga je bila ekipa Marka Kovačeva iz Kule, a treće mesto zauzela je ekipa Igora Nađa iz Crvenke.

Uoči početka takmičenja u kuvanju ovčijeg paprikaša održan je turnir u malom fudbalu i turnir srednjovekovne tradicionalne borilačke veštine. Za decu su organizovani razni sadržaji poput igraonice i zabavnog parka, a na štandovima su posetioci imali priliku da pogledaju i kupe razne rukotvorine i prehrambene proizvode.

Proslavi su osim, brojnih građana iz Kule i okoline prisustvovali i Mihalj Njilaš, državni sekretar u Ministarstvu pravde, Robert Otot, zamenik pokrajinskog sekretara za poljoprivredu, Zorica Demković, zamenica predsednika Skupštine opštine, Ljubica Tijanić i Strahinja Paravina, pomoćnici predsednika opštine, Željko Kovač, predsednik Izvršnog odbora Nacionalnog saveta rusinske nacionalne manjine i Đerđ Juhas, sveštenik Rimokatoličke crkve Sveti Đorđe u Kuli, kao i drugi brojni predstavnici lokalnih samouprava iz okolinih opština.

Foto: Opština Kula


reklama