U Leskovcu održana završna konferencija povodom dodele subvencija za poljoprivredu

14

U sali Skupštine grada Leskovca održan je prijem za poljoprivredne proizvođače iz delova opštine u kojima je prethodnih godina organizovana podela subvencija, a koja je ove godine izostala zbog epidemiološke situacije.

– Iskreno mi je žao što se zbog trenutne epidemiološke situacije nisam susreo sa 994 poljoprivrednika koji su ostvarili ove godine pravo na podsticajna sredstva, ali smo ipak odlučili da održimo konferenciju sa predstavnicima svih šest područja grada kako ne bismo prekidali tradiciju. Poljoprivrednici se čitave godine bave jednim izuzetno plemenitim, ali u isto vreme neizvesnim i teškim poslom i zato grad Leskovac sledeći Republiku nastoji da ulaže u oblast poljoprivrede sve više sredstava. Ove godine me je prijatno iznenadio rekordan broj prijava za subvencije jer je to pokazatelj da smo uspeli da ostvarimo dobru saradnju sa vlasnicima fabrika na otvorenom i stekli njihovo poverenje. Zato smo ove godine umesto planiranih 30 miliona dinara krenuli sa 34,5 miliona, povećali skoro za 5 miliona, kako bismo svim zainteresovanim, vrednim i marljivim poljoprivrednim proizvođačima uspeli da odobrimo subvencije – rekao je danas gradonačelnik Leskovca dr sci. med. Goran Cvetanović čestitajući prisutnima i svim ostalim poljoprivrednicima na dodeljenim subvenicijama.

– Od 2013. godine, kada smo preuzeli odgovornost, do sada je 6.300 poljoprivrednika dobilo iste, i dato je 216,5 miliona dinara, odnosno oko 2 miliona evra. Do sada smo uspeli da rešimo mnoge probleme naših poljoprivrednih proizvođača i omogućimo im bolje uslove rada jer smo u ulagali atarske puteve, komasaciju i elektrifikaciju polja. Investirali smo ukupno 250 miliona dinara. Radimo na poboljšanju putne infrastrukture kako bi svi građani bezbedno mogli da se bave svojom delatnošću. Ove godine smo uspeli da sa preko 100 miliona dinara rešimo Tulovsku reku i poplave i sada štitimo njive i useve od poplava – podsetio je gradonačelnik na ulaganja u poljoprivredu i izneo činjenicu da Ministarstvo poljoprivrede planira da uloži preko 53 milijarde u subvencionisanje poljoprivrednika, sa akcentom i na mlade ljude i u nabavku mehanizacije i opreme.

Gradonačelnik Leskovca je svim poljoprivrednicima čestitao Novu godinu, poželeo uspešnije godine rada, rekao da mu je drago što su predstavnici lokalne samouprave uspeli da svima podele subvencije i uplate novac na račune. Uputio je poljoprivrednicima molbu da za sredstva apliciraju i kod Ministarstva poljoprivrede koje izdvaja velike sume za ovu namenu, uz nadu da će se svake godine povećavati sredstva koja grad izdvaja za poljoprivrednike.

U ime poljoprivrednika obratio se Srđan Veličković i zahvalio se lokalnoj samoupravi i gradonačelniku na podršci poljoprivrednim proizvođačima.

– Naše gazdinstvo obrađuje oko 50 hektara zemlje, bavimo se ratarstvom, povrtarstvom i plasteničkom proizvodnjom. Ove godine smo aplicirali za subvencije i dobili 100 hiljada dinara za bušenje bunara. Upotrebićemo ih za naš dalji rad i razvoj proizvodnje. Voleo bih da se sredstva i dalje povećavaju i želim sve najbolje svojim kolegama poljoprivrednicima – zaključio je Veličković.

Foto: gradleskovac.org


reklama