U Meksiku veći prinos avokada nego prošle godine

7

U Meksiku sledi žetva 1.8 miliona tona avokada, što je više nego prošle godine. To povećanje prinosa događa se uprkos mrazu i niskim temperaturama u martu prošle godine, prenosi Freshplaza.

Regija Mičoakan je poznata po proizvodnji avokada i čini 80 odsto meksičke proizvodnje. Meksiko je imao 203.732 hektara pod avokadom u sezoni 2016/17. To je povećanje od 8.7 odsto ukoliko se poredi sezonom pre.

Uzgajivači su uložili u povećanje površina pod avokadom u nekoliko meksičkih regija. To je posledica velike potražnje i cene has (Hass) avokada širom sveta. To je poznata sorta koja je popularna zahvaljujući dugom roku trajanja. Postoje još sorte ’Fuerte’, ’Criollo’, ’Bacon’, ’Pinkerton’, ’Gwen’ i ’Reed’.

Područje u Mičoakanu, primarnoj regiji proizvodnje, podeljeno je na male plantaže od pet do 10 hektara. Prinos, zavisno od tehnoloških mogućnosti, kreće se u proseku od osam do 10 tona, a u boljim slučajevima od 14 do 16 tona po hektaru. Najčešće je u Meksiku prosečan prinos avokada devet tona po hektaru.

Kako prenose lokalni mediji, područje pod šumama se smanjuje u regiji Mičoakan. Važan uzrok tome, osim ilegalne seče, je i ekspanzija ilegalnog uzgoja avokada, jer je cena avokada vrlo povoljna za potencijalne uzgajivače, koji rizikuju čak i novčane ili zatvorske kazne.

Potrošnja avokada u Meksiku zavisi od svetskog tržišta. Uzgajivači koji mogu da izvoze avokado vole prodaju na međunarodnom tržištu, jer su cene više nego na domaćem. U 2016/17. godini, domaća potrošnja je procenjena na 600.000 tona, ali bi se ta brojka mogla promeniti pod uticajem svetskog tržišta.

Na primer, prošle godine potrošnja je bila niža, jer je postojalo stabilno izvozno tržište, manja potražnja i više cene na domaćem tržištu. U proseku se potrošnja smanjila sa osam na 6.8 kilograma po glavi stanovnika. Procene izvoza se vrte oko milion tona u 2016/17. Izvoznici računaju na dobru potražnju na međunarodnom tržištu. Devalvacija pezosa naspram dolara takođe ide izvoznicima u korist.

Između juna i avgusta, cene na svetskom tržištu povećale su se kao rezultat sezonskih oscilacija. Zbog toga je bila dostupna manja količina avokada. U oktobru je došlo do štrajka uzgajivača zbog nesuglasica sa trgovcima. To je odložilo berbu, što je opet povisilo cene avokada na tržištu.

Glavni kupac meksičkog avokada je SAD sa 77 do 79 odsto. Za sada samo regija Mičokan ima dopuštenje da has avokado. Japan i Kanada (6%) su takođe strateška tržišta. Azijska ostrva čine 9 odsto, dok manja količina odlazi u Francusku i Španiju.

Foto: Cover Images


reklama