U Milićima grad napravio štetu u malinjacima od oko 760.000 KM

119

Načelnik opštine Milići Marko Savić izjavio je za agenciju Srna da je nevreme koje je krajem juna pogodilo ovu opštinu pričinilo štetu na malinjacima oko 760.000 KM, na ostalim poljoprivrednim usjevima 120.000 KM, te putnoj infrastrukturi 150.000 KM.

Savić je istakao da je pričinjena šteta i na individualnim stambenim objektima i imovini u nešto manjem obimu.

On je izjavio da su posle nevremena koje je pogodilo Miliće 24. juna oformljene komisije koje su se bavile procenom i evidentiranjem štete na terenu.

– Oformili smo i dve info-linije putem kojih su građani mogli da prijave štetu. Evidentirana je šteta na infrastrukturi i poljoprivredi. Ukupna šteta koja je počinjena kroz ovo nevreme je oko 1.100.000 KM. Štetu je prijavilo više stotina građana, a samo štetu na malinama prijavilo je više od 100 domaćinstava – izjavio je Savić.

On je rekao da će proslediti Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS informaciju o šteti u poljoprivredi, a kontaktiran je i EUFOR s obzirom na to da protivgradna zaštita nije delovala upravo zbog preleta njihovog helikoptera i da čekaju odgovor.

– Nadamo se podršci od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Vlade Srpske da će nadoknaditi bar deo štete koju su pretrpeli poljoprivrednici, prvenstveno kada je riječ o komercijalnim zasadima, u ovom slučaju o zasadima malina – izjavio je Savić.

Savić je napomenuo da Ministarstvo nema obavezu nadoknade štete, nego je dobra volja Vlade Republike Srpske da izađe u susret i pomogne ljudima koji su pretrpeli štetu.

On je rekao da postoje neki drugi modeli na osnovu kojih se štite poljoprivredni usjevi, kao i druga imovina.

– Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede subvencionira 50 odsto proizvođače osiguranjem na zaštiti njihovih usjeva, 30 odsto se subvencionišu projekti u poljoprivredi kada je reč o zasadima, među koje je uključena i protivgradna mreža, što su neki od modela prevencije da do štete ne dođe – dodao je Savić.

On je rekao da ni protivgradna zaštita nije apsolutna garancija da grad neće pasti.

– Svedoci smo nevremena koje je bilo u Srbiji, gde je delovala protivgradna zaštita, ali je dosta štete naneseno. Protivgradna preventiva pruža zaštitu 40 do 60 odsto, a ostatak se nadomesti ili izgradnjom sistema protivgradne mreže, ili kroz osiguranje zasada – naveo je Savić.

Foto: Pixabay, Facebook


reklama