U Muzeju nauke i tehnike obeležen Međunarodni dan reke Dunav

56

Povodom Međunarodnog dana reke Dunav JVP „Srbijavode“, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede – Republičkom direkcijom za vode, Muzejom nauke i tehnike u Beogradu i Šumarskim fakultetom Univerziteta u Beogradu organizovalo je edukativne aktivnosti za decu, kao i izložbu „Sa beogradskih reka“ autorke Gordane Karović, kustosa muzeja, pod sloganom „Održimo reku Dunav Plavom“ („Keep the Danube blue“) posvećenoj reci Dunav u prostorijama Muzeja nauke i tehnike u Beogradu.

Posetioci Muzeja nauke i tehnike bili su u prilici da učestvuju u raznolikim sadržajima i kreativnim aktivnostima posvećenim reci Dunav, a edukativni program je bio namenjen deci uzrasta od 6 do 14 godina.

Najmlađi su kroz interaktivne radionice učili o značaju očuvanja reka u sklopu kojih su sa inženjerima JVP „Srbijavode“ kroz bojenje, na kreativan način, učili o bitnim pojmovima kao što su reke i poplave. Pored ovog, deca su bila u prilici da prave brodiće origami tehnikom, nakon čega im je prikazan film o Dunavu, a zatim i kviz gde su mogli da provere svoje znanje o ovom dragocenom resursu.

Za Dan Dunava bilo je organizovano i isplanirano vođenje i obilazak dela stalne postavke u Muzeju, koja je posvećena plovidbi i reci Dunav.

Povodom Međunarodnog dana reke Dunav JVP „Srbijavode“, u saradnji sa gradom Beogradom, JKP „Zelenilo Beograd“, JKP „Gradska čistoća“ i JVP „Beogradvode“, uspešno je sprovelo akciju čišćenja naplavina na reci Dunav na delu teritorije grada Beograda.

Akcija je organizovana sa ciljem da se aktivno ukaže na važnost očuvanja reke Dunav i prirodnih bogatstava koja nam pruža.

Učesnici akcije, uz pomoć specijalizovane opreme uklonili su naplavine i smeće koji su se našli u reci, nakon čega je pravilno razvrstan i odložen.

Ovo je samo jedan od primera uspešne saradnje i zajedničke angažovanosti svih institucija kako bi se reke zaštitile i podigla svest javnosti o važnosti zaštite prirode i održivom upravljanju rekama. Samo zajedničkim delovanjem i aktivnim učešćem možemo sačuvati naše reke za buduće generacije i obezbediti zdraviju i lepšu okolinu za sve građane.

Međunarodni dan Dunava obeležava se 29. juna svake godine. Ovaj dan ima za cilj podizanje svesti o važnosti reke Dunav i promociju održivog korištenja i zaštite ovog izuzetno važnog vodnog resursa. JVP „Srbijavode“ svake godine tradicionalno organizuje proslavu Dana Dunava sa ciljem da kroz se različite aktivnosti uči o važnosti očuvanja svih prirodnih bogatstava, a naročito rečnih sistema kojima smo okruženi.

Foto: JVP „Srbijavode“


reklama