U Nemačkoj i Danskoj sve manja ponuda svinja

361

U prvih devet meseci 2023. godine klanice u Nemačkoj obradile su pet miliona svinja, što je za četvrtinu miliona grla manje nego prošle godine u istom periodu.

Kako piše „Agroinfonet”, uvoz ne može da nadoknadi ovako veliki pad u proizvodnji. Niske cene i sve veći zahtevi države u sektoru zaštite životne sredine su neki od razloga za ovakvo stanje u proizvodnji i na tržištu.

Istovremeno, potpuno je drugačije kada je reč o tovu goveda. Tržištu je, u istom periodu, ponuđeno 722.000 tona, kao i prošle godine, a cene su visoke – više od 4,8 evra za kilogram.

Sve je manje tovljenika i prasadi i na farmama u Danskoj. Najveći je pad broja tovljenika – 12,2 odsto. Broj prasadi je manji za 3,6 odsto, što znači da i Danci imaju manje količine za izvoz.

Na drugom kraju sveta – u Brazilu prodaja svinjskog mesa i prerađevina je za prvih devet meseci ove godine bila veća za 11,2 odsto i vredi 2,17 milijardi dolara. To je rezultat prodaje na novim tržištima – u Meksiku i Kanada. Ipak, najveći uvoznik je Kina. Portal navodi da je bogata berba kukuruza u ovoj zemlji omogućila veće interesovanje za uzgoj svinja jer je poljoprivrednicima sada tov isplativ.

Izvor: Agroinfonet, Politika

Foto: Envato


reklama