U Nišu održana edukacija na temu afričke kuge svinja

31

U sklopu realizacije UN FAO i EBRD regionalnog programa posvećenog zdravstvenoj zaštiti životinja i bezbednosti hrane u Bugarskoj, Rumuniji i Srbiji, u PKS-RPK Niš održana je edukacija na temu “Afrička kuga svinja i značaj primene biosigurnosnih mera u svinjarskoj proizvodnji“.

Predavanje i prezentaciju održao je prof. dr Dejan Krljaić sa Fakulteta veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu, tumačeći razloga za izbijanje afričke kuge svinja, kao i mere brzog odgovora i kontrole ove opake bolesti.

Jedan od glavnih ciljeva projekta predstavlja pomoć održivoj stočarskoj proizvodnji smanjenjem rizika pojave naročito opasnih zaraznih bolesti životinja, pre svega afričke kuge svinja, istakao je provesor Krnjaić.

– Industrija proizvodnje svinjskog mesa usled širenja afričke svinjske kuge suočava se na globalnom nivou sa velikim izazovima, u čemu nažalost ni Republika Srbija nije izuzetak – dodao je on.

Epizootiološki podaci ukazuju da je virus afričke svinjske kuge široko rasprostanjen kod divljih i domaćih svinja u određenim područjima Republike Srbije. Usled toga odgoj i držanje svinja može se organizovati i sprovoditi samo uz doslednu primenu biosigurnosnih mera koje za cilj imaju sprečavanje unošenja ili širenja bolesti. Biosigurnost predstavlja prvu linija odbrane od bolesti i ključ je u očuvanju zdravlja svinja, koja smanjuje pojavu infektivnih oboljenja i troškova lečenja bolesti, a time i održava produktivnost i doprinosi ostvarivanju profita u proizvodnji.

O samom projektu upoznato je MPŠV — UB, koji su dali podršku njegovoj realizaciji.

Foto: PKS


reklama