U Novom Sadu duplirana sadnja drveća

92

Broj drveća u Novom Sadu dupliran je u poslednjih 10 godina. Od 2012. godine radnici JKP „Gradsko zelenilo“ posadili su 54.216 novih sadnica. Takođe, tokom poslednjih deset godina posađeno je i 342.400 komada šiblja i žbunja.

„Gradsko zelenilo“ samostalno i u saradnji s Gradskom upravom za zaštitu životne sredine Novog Sada samo tokom jeseni prošle i proleća ove godine posadilo 2.076 sadnica novog drveća. U međuvremenu će biti uklonjeno 18 osušenih, trulih i polomljenih stabala. Takođe, podignut je novi park, prvi posle 50 godina, a planirana su i tri nova.

Gradsko zelenilo je sprovođenjem posebnih mera zaštite, produžilo životni vek više od 250 stabala na različitim lokacijama u gradu. Uz to, povećan je broj drveća koja su dobila status spomenika prirode.

Gradsko zelenilo ne sprovodi toping metodu orezivanja drveća, već na osnovu mišljenja stručnjaka uklanja suve i obolele grane, i oblikuje krošnje čime se obezbeđuje maksimalna sigurnost učesnika u saobraćaju, pešaka i biciklista.

„Gradsko zelenilo“ je kupilo opremu i mašine i prvo u Srbiji napravilo savremeno postrojenje za proizvodnju komposta, u kom se biootpad, trava, lišće, granje i trulo i suvo drveće koje su uklanja i zamenjuje novim mladim sadnicama, prerađuje u kompost, koji se kao đubrivo i prihrana vraća u prirodu, prilikom sadnje drveća, šiblja i cveća. O značaju projekta govori i činjenica da ga je podržala i nemačka agencija GIZ.

Takođe, u cilju unapređenja zdravlja gradskih drvoreda, parkovskog i blokovskog drveća, „Gradsko zelenilo“ od 2022. godine, prvo u Srbiji sprovodi folijarnu prihranu drveća. Na taj način svako stablo dobija neopohodne hemijske hranljive elemente, koji posepešuju njegovu vitalnost, podstiču ishranu i razvoj, što je posebno važno za rast i zdravlje drveća koje raste u gradskim sredinama, navodi se u saopštenju.

Izvor: RTV

Foto: zelenilo.com


reklama