U planu izgradnja još tri vetroparka u okolini Kule

87

Korišćenje vazdušnih struja i upotreba energije vetra najmanje zagađuje životnu sredinu, a daje značajne količine električne energije što pokazuju primeri vetroparkova u mnogim zemljama Evropske unije. Iako je naša zemlja još uvek pionir u korišćenju snage vetra, kao reprezent odlične prakse proizvodnje električne energije iz snage vetra u Srbiji je prvi vetropark u Kuli, a tri vetroparka u Vojvodini pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava.

Zbog opravdanosti ovakve investicije, u Kuli je planirana izgradnja još tri vetroparka kompanije “MK Fintel Wind”, dok u opštini Kula navode da je u pripremi izgradnja i solarnih panela drugog investitora iz Australije, a koji su već poslali pismo o namerama.

Povoljni vetrovi, košava i severac opravdali su investiciju prvog vetropakra izgrađenog u Kuli, a ovaj projekat kažu da je “probio led” kad je reč o korišćenju obnovljivih izvora energije u našoj zemlji. Da bi proizvodili dovoljno električne energije, vetrogeneratori moraju imati konstantne vetrove, što se na ovoj lokaciji pokazalo kao idealno, stoga će biti izgrađeno još tri.

– Naša firma za sada ima ukupno tri vetroparka u Vojvodini i oni skupa pokrivaju potrebe za 51.000 domaćinstava, planirano je još tri da se grade ovde u Kuli, i to Kula2, Kula3 i Kula4. Takođe, kompanije “MK grupa” i “Fintel energija” planiraju i jedinstven projekat u ovom delu Evrope – “Agro Solar”. To je primena solarnih panela sa određenom agrotehničkom zaštitom, a ispod kojih će se uzgajati određene biljne kulture bez upotrebe pesticida – rekao je Luka Adžić, rukovodilac vetroparka “MK Fintel Wind”.

Sa privrednog aspekta, ulaganja u ovakve projekte donose razne koristi, a najavljene su i nove investicije u obnovljive izvore eneregije.

– U planu je izgradnja još tri vetrogeneratora i da se pravi jedna velika solarna elektrana. To je privatna investicija na privatnim parcelama, a opština Kula je partner koji urbanistički i planski uređuje taj prostor. Jedna druga priča je pismo o namerama koje je stiglo je u našu opštinu pre nekoliko dana. To je inicijativa jedne australijske kompanije koja proizvodi solarne panele. Tu ćemo imati i direktne koristi – kaže Damjan Miljanić, predsednik opštine Kula.

– U Srbiji taj potencijal nije ni malo zanemarljiv i mi čak imamo negde oko 15 procenata ukupno instalisanih kapaciteta dobijenih iz obnovljivih izvora energije. Jedan od prvih vetroparkova je u Zapadnobačkom okrugu napravljen u opštini Kula, italijanske i domaće kompanije i to je bila investicija 15 miliona evra, koja pokazuje koliko je značajno korišćenje ovakvih potencijala – rekao je Zoran Bulatović, direktor u PKS – Regionalne privredne komore u Somboru.

Koliko su značajne ovakve investicije govori podatak da samo tri vetrogeneratora u Kuli proizvedu električne energije za potrebe 7.000 domaćinstava.

Izvor: RTV

Foto: Pixabay, Pexels


reklama