U Poljoprivrednoj školi u Futogu održana manifestacija „Opasulji se“

27

Svima je dobro poznato da se u Vojvodini dobro jede. Obično se poslom spremanja hrane bave stariji i iskusniji gurmani, ali nije strano ni mlađim generacijama da se oprobaju u kulinarskim veštinama.

Tako su se pre nekoliko dana u Futogu u kuvanju pasulja nadmetali učenici Poljoprivredne škole iz tog mesta, kao i njihovi gosti iz osnovnih i srednjih škola u Vojvodini.

„Prosto ko pasulj“ – stara je izreka, ali skuvati dobar i ukusan pasulj gastronomska je nauka, sagalasni su mladi kuvari iz osnovnih i srednjih škola u Vojvodini. U pomoć su im pritekli njihovi nastavnici i zaposleni u školama.

Upravo negovanje zajedništva, prijateljstva i zdravih učeničkih kompetencija, bio je motiv za manifestaciju „Opasulji se“, koju je organizovala Poljoprivredna škola u Futogu.

Bila je to i sjajna prilika da Poljoprivredna škola predstavi svoje smerove i način rada budućim đacima.

Dok se dim iz kazana lagano dizao u nebo, đaci su se potrudili da pokažu svoje umeće u pripremi pasulja, jela koje je prostota i bogatstvo ukusa u isto vreme.

Bila je ovo manifestacija koja dokazuje da je kuvanje više od puke pripreme hrane.

To je umetnost koja spaja ljude, uči ih vrednostima i tradiciji, pa su tako u ovom gastronomskom nadmetanju pobedili svi koji su učestvovali – od učenika do mentora, od organizatora do posetilaca.

Izvor: RTV

Foto: Poljoprivredna škola sa domom učenika Futog/Facebook


reklama