U Pomoravlju kasni setva rasada paprike

92

Setva rasada paprike Pomoravskom okrugu kasni zbog niskih temperatura proteklih dana i koje nisu išle na ruku povrtarima.

– Rasad paprike se uglavnom proizvodi na toplim lejama i setva se najčešće obavlja omaške, bez upotrebe kontejnera ili nekog šablona koji je pogodan za setvu. Proizvođači proizvode rasad na leji koju zagrevaju svežim stajnjakom, što može doći do propadanja donjeg lišća zbog oslobađanja amonijaka koji štetno utiče na mlade biljke i na kvalitet rasada – kaže dipl. inž. Mira Miljković iz PSSS Jagodina.

Iako poskupljuje proizvodnju, proizvođačima se preporučuje setva u gotove supstrate i zagrevanje uz pomoć električnih tela jer su to biljke koje u periodu do nicanja zahtevaju temperaturu od 28 do 30 stepeni. Čim biljke niknu, preporučuje se provetravanje u najtoplijem delu dana, kao i dovoljno svetlosti.

– Kontejnerska proizvodnja obezbeđuje razvoj korenovog sistema koji se ne oštećuje kao kod rasada golih žila, odnosno čupanog rasada, gde se korenske dlačice kidaju prilikom čupanja. Kako je proizvodnja rasada najvažniji segment, odnosno proizvodnja kvalitetnog rasada osnov za uspešnu proizvodnju, njegovoj proizvodnju potrebno je posvetiti i najviše pažnje – savetuje Mira Miljković.

Proizvodnja rasada paprike

Foto: Pixabay


reklama