U poslednjih šest godina opština Kikinda postala bogatija za preko 100 hiljada sadnica

89

Samo u poslednjih šest godina na teritoriji Kikinde i okolnih mesta zasađeno je preko 100 hiljada sadnica – zvaničan je podatak gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Ta ulaganja u zaštitu životne sredine višestruko su značajna, pa i šteta od nelegalne seče stabala umnogome prevazilazi materijalnu vrednost kubika drva prodatog na crno.

Prema podacima kikindske Poljočuvarske službe, tokom prošle godine zabeležen je manji broj slučajeva nelegalne seče u odnosu na 2019-tu. Sa izuzetno malim procentom pošumljenosti, pred Kikindom i Kikinđanima je važan posao pošumljavanja i ozelenjavanja životne sredine, pa je svako nelegalno posečeno stablo nenadoknadiv gubitak.

– Pa, mogu da kažem da je godina bila malo bolja, što se toga tiče. Znači, nismo imali tolike krđe drva kao prethodnih godina, ali, nažalost, dešava se i dalje – rekao je Bojan Jankov iz Poljočuvarske službe.

– Mi ovako malo pošumljeni, sa nešto više od 1 procenta pošumljenosti, itekako se vidi kada negde dođe do ilegalne seče, koja se uglavnom dešava u vangrađevinskom reonu – izjavila je Miroslava Krnić iz Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Najčešći motiv nelegalne seče stabala je preprodaja ogreva. Cena kubika na crno je između 4 i 5 hiljada dinara, a stablu hrasta lužnjaka, primera radi, potrebno je oko 120 godina da dostigne zrelost.

– Mi smo u prethodnih nekoliko godina imali najveći broj prijava koje su se odnosile na lokalitet samog ulaza u grad, kao i na prostor Simićevog salaša. Tu su, nažalost, posečena stabla stara oko 60 godina – dodala je Miroslava Krnić.

Ingerencije Poljočuvarske službe na terenu nisu prevelike, a kaznena politika bi morala da bude oštrija.

– Drva se oduzimaju, sačinimo zapisnik, dotičnom se piše prijava, pa paostupak ide dalje. A kazna je, nažalost ona ista, odnosno 25 hiljada dinara. Ili, ukoliko se plati u roku od osam dana, tada je 12,5 hiljada dinara – smatra Bojan Jankov.

Prema zvaničnim podacima gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, proteklih godina Kikinda i okolna mesta bogatija su za preko 100 hiljada novih sadnica. Ipak, ta ulaganja u zaštitu životne sredine imaju svoj smisao samo uz pravi odnos svih nas i našu podršku.

Izvor: RTV

Foto: Facebook


reklama