U prethodnih nekoliko godina u Kikindi zasađeno 100.000 stabala

27

Gradonačelnik Kikinde, Nikola Lukač i predstavnici Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj, obišli su školsku šumu u Nakovu, zasađenu prošle godine, u okviru projekta „Zasadi drvo“, u organizaciji Adria media group i DM drogerie markt, a pod pokroviteljstvom Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Radi se o sedmoj školskoj šumi na području Kikinde, na kojoj je prošle godine zasađeno stotinak drveća sibirskog bresta i javora, koju su tada zasadili, a sada posetili i zalili učenici OŠ „Petar Kočić“. Gradonačelnik je podsetio da će se i u narednom periodu intenzivno raditi na pošumljavanju, dodajući da je u prethodnih nekoliko godina na području Kikinde zasađeno oko 100.000 stabala.

Gradonačelnik je napomenuo da će Grad Kikinda zajedno sa svojim partnerima sve učiniti kako bi se što više radilo na pošumljavanju i vodilo računa o novim sadnicama.

– Zahvaljujem Pokrajinskom sekretarijatu, ali i kompanijama Adria media i DM koji već dugo zajedno sa Gradom Kikinda učestvuju u ovakvom projektu, kako bismo podigli svest mladih u vezi sa zaštitom životne sredine, a upravo je jedan od modela da deca sama sade svoje školske šume. Vidimo da se o tim stablima brine, što je znak da su učenici shvatili značaj životne sredine, a posebno je lepo što se deca poistovete sa tim stablima znajući tačno kome pripadaju, tako da veoma odgovorno vode računa o tome, što i jeste suština kompletnog projekta – kazao je Lukač.

U periodu prolećne i jesenje sadnje zasađeno je oko 30.000 stabala različitih vrsta, kako u gradu, tako i u seoskim sredinama, a radilo se i na pošumljavanju poljoprivrednog zemljišta, tako da se godinama unazad intenzivno radi na pošumljavanju Kikinde.

– Uspešnost sadnje je na oko 90 procenata i to je zaista veliki procenat uspešnosti baš zbog toga što su sadnice zasađene s ljubavlju, dečjom rukom. Sadnice koje se pravilno razvijaju, stare su pet godina i vrlo lepo izgledaju uz pažnju i brigu dece iz osnovne škole – istakla je Miroslava Narančić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Cilj podizanja školskih šuma je edukacija, kako bi deca znala, pored sadnje, da neguju drveće.

– Cilj je da očuvamo životnu sredinu, da negujemo humane vrednosti, a samim tim što je zasađena školska šuma, istovremeno učimo decu kako se neguje drveće, čemu ono služi, a istovremeno sakupljamo čepove od flaša i staru hartiju i plastiku – nadovezala se Biljana Novaković, učiteljica u OŠ „Petar Kočić“.

Foto: Grad Kikinda


reklama