U Privrednoj komori Vojvodine održana konferencija „Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“

18

U Privrednoj komori Vojvodine održana je konferencija pod nazivom „Trenutno stanje u proizvodnji sira i mogućnost plasmana“.

Branislav Raketić, šef Odseka za deklarisanje hrane i organsku proizvodnju u ministarstvu poljoprivrede Republike Srbije istakao je da je važno da se razgovara sa proizvođačima u okviru institucija kako bi se suočili sa svim problemima i radili na njihovom rešavanju.

– U 2020. godini u Srbiji je povećan otkup mleka od strane mlekara za 9%, što ovu godinu razlikuje od prethodnih. Proizvodnja sira od strane mlekara je na nivou 52.000 tona na godišnjem nivou, dok proizvodnja sira u domaćinstvima čak i premašuje tu brojku. Glavno tržište za izvoz našeg sira je Ruska Federacija , zatim zemlje CEFTE. Potrebno je u budućnosti razmišljati i o novim tržištima – rekao je Raketić.

Čedomir Božić, pokrajinski sekretar za poljoprivredu, kazao je da je posle posete poljoprivrednom gazdinstvu „Radišić“ iz Čuruga, zajedno sa predsednikom Pokrajinske vlade Igorom Mirovićem, došao na ideju da se malim proizvođačima sira pruži mogućnost da na jednom mestu iznesu svoje probleme kako bi poboljšali plasman.

– Posebnu zahvalnost izražavam Privrednoj komori Vojvodine koja je ovaj skup organizovala, jer ćemo samo tako doći do konkretnih rešenja za proizvođače – istakao je Božić i dodao:

– Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu u ovom trenutku ima raspisan jedan konkurs koji se odnosi na mini mlekare – konkurs za unapređenje stočarske proizvodnje i podizanje konkurentnosti poljoprivrednih gazdinstava. Ukupan iznos sredstava je 15 miliona dinara, a konkurs je otvoren do 24 aprila. Zajedničkim radom i udruživanjem malih proizvođača kao i institucija možemo doći do željenih rezultata.

Boško Vučurević, predsednik Privredne komore Vojvodine poručio je da mu je zadovoljstvo što je Privredna komora Vojvodine domaćin ovakvog skupa jer je važno pomoći proizvođačima da što bolje plasiraju svoje proizvode na tržištu.

– U Vojvodini se godišnje proizvede oko 17 tona sira , što predstavlja oko 45% ukupne proizvodnje sira u Republici Srbiji. Učešće AP Vojvodine u ukupnoj vrednosti izvoza sira iz Republike Srbije iznosi 24,3%. Ovaj skup trebalo bi da bude početak udruživanja proizvođača sira sa teritorije AP Vojvodine kako bi udruženi lakše isticali svoje probleme i kako bi ih institucije prepoznale. Proizvođači sira, predstavnici Pokrajinske i Republičke administracije, stručnjaci sa Poljoprivrednog fakulteta u Privrednoj komori Vojvodine treba da razgovaraju upravo na ovakvim skupovima kako bi se na vreme pronašla rešenja i kako bi se uticalo na donošenje budućih strategija.

Zorica Radišić, iz mlekare „Farmer“ iz Čuruga, ukazala je upravo na potrebu proizvođača sira da zajednički nastupaju i na taj način ukažu na problem plasmana svojih proizvoda.

– Neophodna je bolja promocija, kako bi se kvalitet koji je prisutan kod njihovih proizvoda na adekvatan način plasirao.

Proizvođači sira koji su učestvovali na konferenciji istakli su da je neophodno pored adekvatnog plasmana razgovarati i o uređenju tržišta i radu onih koji nisu registrovani ili za to nemaju dozvole.

O edukaciji u proizvodnji na skupu je govorila prof. Ksenija Čobanović sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu.

Spomenko Đordan, predsednik grupacije za trgovinu PKV pričao je o uslovima koje je neophodno ispuniti da bi se proizvodi plasirali u velike trgovinske lance.

Skupom je moderirao sekretar Udruženja poljoprivrede PKV Mladen Petković.

Proizvođačima je predloženo da se u okviru Udruženja poljoprivrede PKV osnuje Grupacija proizvođača sira u okviru koje bi u Privrednoj komori Vojvodine dobili svu neophodnu logistiku za delovanje kao udruženi proizvođači.

Foto: PKV


reklama