U prva tri kvartala 2023. godine od hrane najviše poskupeli mlečni proizvodi

55

Posle prva tri kvartala 2023. godine, prosečan međugodišnji rast potrošačkih cena iznosio je 13,9 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

I u trećem kvartalu, kao i u prvoj polovini godine, na rast cena najviše su uticali mlečni proizvodi, povrće, meso, struja, hleb, žitarice i ogrev.

U analizi „Trendovi, III kvartal 2023“ navodi se da je međugodišnji rast cene hrane u prva tri kvartala 2023. od 22,3 odsto bio najviše određen rastom cena mlečnih proizvoda za 33,9 odsto. To jest, rastom cena jogurta, voćnog jogurta, sa dodatkom žitarica, kefira i slično, svežeg sira svih vrsta i punomasnog mleka, učestvujući u ukupnoj strukturi rasta cena sa 12,4 odsto.

Iako je međugodišnji rast cene povrća, od 32,6 odsto, postepeno usporio u poređenju sa prvom polovinom 2023, i dalje je najviše bio određen cenom crnog luka, krompira, naročito crvenog, paprike, šargarepe i paradajza, koji čine jezgro rasta cena povrća u prva tri kvartala 2023, dok je jedini deflatoran uticaj imala cena belog luka.

Kada je reč o međugodišnjem rastu cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 16,2 odsto, ona je najviše bila određena rastom cene svinjskog mesa bez kostiju, slanine, goveđeg i junećeg mesa bez kostiju i kobasica od svinjskog, goveđeg i mešanog mesa, sa ukupnim učešćem u strukturi godišnje stope rasta cene mesa u prva tri kvartala 2023. od 41,6 odsto.

U prva tri kvartala ove godine, međugodišnji rast cena hleba i žitarica od 18,4 odsto, najviše su generisali rast cena belog hleba, slanih grickalica, slani štapići, smoki, perece, ribice i slično, kao i testenine svih vrsta, učestvujući u strukturi ukupne stope rasta cena hleba i žitarica sa 57,2 odsto.

Foto: Envato


reklama