U Ratini održana “Projada“

30

Mesna zajednica Ratina, uz podršku grada Kraljeva i Turističke organizacije Kraljeva, upriličila je četrnaesti put tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Projada“.

Sa željom da se očuva tradicija ovog kraja, “Projada“ spaja različite kulturne sadržaje, ali i podseća na sve pale borce u Velikom i Drugom svetskom ratu.

Posle kratkog kulturno-umetničkog izvođenja Kulturno umetničkog društva Ratina, dobrodošlicu zvaničnicima, takmičarima i brojnim posetiocima, poželeo je predsednik Mesne zajednice Ratina Dragan Stevanović.

Stevanović je zahvalio predstavnicima Grada na podršci koju pružaju Mesnoj zajednici Ratina kako bi ova dugogodišnja manifestacija bila uspešno organizovana. Kako je istakao, manifestacija je organizovana u skladu sa epidemiološkim merama i svim učesnicima podeljene su maske i alkohol.

U ime grada Kraljeva i gradonačelnika dr Predraga Terzića, takmičare i posetioce pozdravio je zamenik gradonačelnika Vukman Rakočević.

On je poželeo sreću svim učesnicima i naglasio da će meštani Mesne zajednice Ratina uvek imati podršku grada Kraljeva u organizovanju manifestacije koja čuva srpsku tradiciju, ali i sećanje na sve pale borce koji su život dali za našu slobodu i otadžbinu.

Prema rečima organizatora “Projade“ Dragiše Radevića, iako je ove godine bilo manje učesnika, svi su spremili bogatu trpezu za takmičenje. Radević je istakao da je proja othranila srpskog seljaka i srpskog vojnika i zato održavanje tradicija i kulture sećanja mora da se nastavi.

U dvorištu Osnovne škole “Dositej Obradović“ u Ratini, u Ulici proje, 22 takmičara na svojim štandovima izložili su đakonije od kukuruznog brašna i tradicionalna srpska jela.

U okviru manifestacije održana je i Smotra dečijeg stvaralaštva Srbije na kojoj su učestvovali mališani iz 11 folklornih ansambala.

Foto: Grad Kraljevo


reklama