U Republici Srpskoj će ovog proleća biti više površina pod uljaricama

16

Predsednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske Stojan Marinković izjavio da će u prolećnoj setvi više površina biti pod uljaricama, koje su rentabilnije od žitarica.

– Lakše je naći tržište s obzirom da je od prošle godine već došlo do značajnog porasta cena uljarica i mislimo da će se taj trend zadržati i ove godine – rekao je Marinković.

On je dodao da će biti manje površina pod žitaricama, jer ih poljoprivrenici obično seju za vlastitu potrebu i da prehrane stoku.

– S obzirom da je smanjen stočni fond, biće smanjene i površine pod žitaricama, pre svega mislim na kukuruz, a određeni primat će preuzeti uljarice – soja i suncokret – kaže Marinković.

On je ponovio da će setva ove godine biti skuplja od 30 do 50%, jer je poskupjelo đubrivo, seme, hemijska sredstva i gorivo.

Prema njegovim riječima, ledeni talas poskupljuje i proizvodnju rasada u plastenicima, jer se moraju dodatno zagrejavati.

On je ocenio da je prethodni period bio izuzetno povoljan za ratare da pripreme zemljište za setvu.

– Ljudi su odradili pripreme za setvu i sada možemo čekati porast temperature da se zemljište zagreje nekih 10 do 12 stepeni Celzijusovih kako bi se pravovremeno obavila setva – rekao je Marinković.

Podsetivši da optimalni rok za setvu teče od 1. aprila za kukuruz i soju, Marinković je pojasnio da ne vredi sejati u ledeno zemljište, jer će to će produžiti nicanje, a biljke će izgledati iznurene i sporije će napredovati.

Foto: Unsplash


reklama