U Republici Srpskoj duplo manji rod voća

30

Ovogodišnji rod voća u Republici Srpskoj biće za oko 50 odsto manji od planiranog zbog kasnih prolećnih mrazeva koji su naneli štetu skoro svim voćnim vrstama, pa će cene ove godine biti visoke, izjavio je za agenciju Srna predsednik Udruženja voćara Republike Srpske Dragoja Dojčinović.

On je istakao da je šteta na pojedinim voćnim vrstama čak i 100 odsto.

Dojčinović je naveo da je trešnja loše rodila, te praktično nije ni bilo berbe, osim nešto u Hercegovini, pa je u prodaji pored te, bilo trešnje iz uvoza, najviše iz Srbije.

Prema njegovim rečima, jagoda i malina su bile jako dobrog kvaliteta, iako su nešto bili umanjeni prinosi zbog mraza, mada su malinari zadovoljni cenom.

Kada je reč o breskvi, Dojčinović je naveo da ove godine praktično nema berbe tog voća, izuzev određenih količina u Hercegovini, pa su se, kako je rekao, mnogi proizvođači odlučili da iskrče te voćke jer severnije, zbog promene klimatskih uslova, već nekoliko godina nemaju roda.

Dojčinović je naglasio i da proizvođači kruške skoro da nisu imali prinos u celoj Republici Srpskoj, a može se reći i u regionu, čak i oni koji su imali sisteme za orošavanje jer je šteta na tim voćkama bila između 80 do 100 odsto.

– Ono što je rodilo krušaka je lošeg kvaliteta i verovatno će završiti u preradi, za proizvodnju rakije – rekao je Dojčinović.

On je naveo da je jabuka solidno rodila, iako ne sve sorte, a najveću štetu pretrpeo je ajdared, te su procene da će ukupan rod, koji će biti visokog kvaliteta, iznositi između 40 i 50 odsto od planiranog.

– Ove godine biće visoke cene svih vrsta voća, što se već može videti u tržnim centrima, marketima i piljarnicama – rekao je Dojčinović i naglasio da uzrok tome nisu proizvođači, već su se u te cene ugradili trgovci koji, kako je rekao, imaju i do dva puta veće marže u odnosu na proizvođačke cene.

Dojčinović je rekao da očekuje i da će i budući prinosi voća za ovu godinu biti manji, pogotovo kod onih proizvođača koji nemaju sisteme za navodnjavanje, jer je leto toplo i ima malo vode u zemlji.

Prema njegovim rečima, u celoj BiH je samo oko 30 odsto zasada voća pod sistemima za navodnjavanje, a problem je i što voćnjaci uglavnom nisu uz reke i vodene akumulacije da bi mogli da se navodnjavaju.

Kada je reč o zaštiti voćaka, Dojčinović je napomenuo da su u jako dobrom zdravstvenom stanju i na vreme su zaštićene od bolesti, ali da su mrazevi naneli najviše štete i ostavili i oštećenja na voću, koje se posle ne može ni hemijskim tretmanima oporaviti.

Govoreći o podsticajima Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske za proizvodnju voća, Dojčinović je kazao da su zadovoljni voćari koji su u legalnim tokovima predavali voće, jer su već u februaru dobili sedam feninga podsticaja po kilogramu za jabuku, a osam feninga za krušku, što je realno.

On je dodao da su nezadovoljni proizvođači jabuke, što nisu, kao i svi ostali proizvođači voća, dobili pomoć Vlade zbog posledica koje su pretrpeli zbog pandemije virusa korona.

Foto: Pixabay


reklama