U Republici Srpskoj očekuju korektan odnos po pitanju otkupne cene pšenice

116

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske saopštilo je da od otkupljivača pšenice očekuje korektan odnos prema proizvođačima po pitanju otkupne cene i pažljivo će pratiti proces žetve i otkupa i po potrebi reagovati s ciljem zaštite poljoprivrednih proizvođača.

Ta cena, kako su istakli, trebalo bi da se definiše na osnovu informacija sa berzi i otkupne cene u zemljama okruženja.

– Molimo domaće otkupljivače da prilikom definisanja otkupne cene uvaže ove činjenice – naveli su iz resornog ministarstva.

Podsećaju da u Republici Srpskoj počinje puna kampanja žetve pšenice, prvo u Semberiji, a potom i u zapadnom delu Srpske.

– Prvi otkosi ranih sorti pšenice u području Bijeljine pokazuju da se može očekivati dobar prinos i kvalitet zrna – navode iz Ministarstva.

Ističu da je Vlada Republike Srpske ove godine snažnije podržala proizvođače pšenice i da je već isplaćen podsticaj od 400 KM po hektaru, kao i druge mere podrške (regresirani dizel, podrška za nabavku opreme i mehanizacije, podrška za osiguranje usjeva i drugo).

– Vlada Srpske je, takođe, u proteklih nekoliko meseci otkupila 8.000 tona pšenice, a u narednih nekoliko sedmica biće otkupljene dodatne količine s ciljem obezbeđenja dovoljnih količina brašna za stanovništvo Republike Srpske – navode iz resornog ministarstva.

Foto: Envato, Freepik


reklama