U Republici Srpskoj započeo međunarodni projekat „Genetička adaptacija divokoza na klimatske promene i gubitak staništa“

41

Šumarski fakultet Univerziteta u Banjaluci, uz podršku resornog Ministarstva i Lovačkog saveza Republike Srpske, započeo je aktivnosti na međunarodnom naučnom projektu pod nazivom „Genetička adaptacija kod tipova divokoze na klimatske promjene i gubitak staništa – studija slučaja ugrožene podvrste balkanska divokoza“.

U projekat su uključene i Srbija i Slovenija, a osnovni cilj jeste dobijanje odgovora na pitanja kakva je otpornost vrsta na promene životne sredine, te koji su to faktori koji utiču na sposobnost populacija da se prilagode i opstanu.

Shodno navedenom, u Banjoj Luci, u prostorijama Šumarskog fakulteta je 1. juna 2024. godine održana prezentacija projekta, na kojoj su prisustvovali predstavnici resornog Ministarstva, Lovačkog saveza Republike Srpske, JPŠ „Šume Republike Srpske“, Republičkog zavoda za zaštitu kulturno istorijskog i prirodnog nasleđa, kao i drugi brojni gosti.

Dragan Gačić, profesor iz oblasti lovstva Univerziteta u Banjaluci i Univerziteta u Beogradu, koji je i na čelu projektnog tima, istakao je u toku prezentacije projekta da bi ova istraživanja trebalo da daju informacije o tome koje su to genetske razlike između balkanske i alpske divokoze.

– Imamo jedan deo teritorije koji se nalazi na području Velebita, gde dolazi do ukrštanja tih podvrsta. To će biti zadatak, da vidimo koje to genetske osobine one poseduju i koje su najadekvatnije za ove promene klime – kazao je profesor Gačić.

Pored njega, vrlo korisne informacije i iskustva gazdovanja divokozom u Sloveniji je u svojoj prezentaciji izneo prof. dr Voštjan Pokorni, sa Fakulteta za zaštitu životne sredine iz Velenja.

Vojislav Dukić, dekan Šumarskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci, isitče da je divokoza vrlo značajna autohtona vrsta krupne divljači u Republici Srpskoj čija su staništa i populacija u prošlosti bili ugroženi brojnim štetnim faktorima.

– Danas, klimatske promene i aktivnost čoveka, kao što je fragmentacija staništa i lov, dramatično utiču na populaciju – kaže Dukić.

Njena brojnost u Republici Srpskoj, dodaje Goran Zubić načelnik Odjeljenja za lovstvo, ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, procjenjuje se negde oko 1.500 jedinski, s tim da su kapaciteti gotovo duplo veći, odnosno, postoji mogućnost da se njena brojnost poveća čak dva puta.

– Iz tog razloga biće jako značajno da utvrdimo kako da joj pomognemo, koji su to faktori koji je ugrožavaju – kaže Zubić.

Projekat traje godinu dana, a za njega je izdvojeno 50.000 evra. Najviša brojnost ove vrste u Srpskoj je u posebnom lovištu Zelengora, kojim gazduje Nacionalni park „Sutjeska“.

Foto: Lovački savez Republike Srpske, Pixabay


reklama