U RS kasni berba jagoda

110

Nestabilno vreme – smena sunčanih i kišnih dana i oscilacija temperature uticali su da ove godine kasni berba jagoda, saglasni su proizvođači ovog voća u Republici Srpskoj.

Oni kažu da su takve vremenske prilike usporile rast biljaka te sezona branja jagoda, koja obično kreće početkom maja, kasniće oko dve sedmice.

– Iako su se jagode u ovom periodu ranijih godina nalazile u fazi sazrevanja, sada su tek u fazi cvetanja, tako da će prvi rod ovog voća kasniti – kazao je Dragoja Dojčinović, predsednik Udruženja voćara RS.

On je objasnio da se jagode sada nalaze u fazi cvetanja, jer im je nedostajalo sunca, te je dodao da se i u maju ne mogu očekivati veliki prinosi.

– Proizvođači ovog jagodastog voća mogu da očekuju manje prinose za 20 do 30 odsto nego ranijih godina. Jedina dobra stvar za proizvođače jagoda je što su bile niske temperature, pa nema ni bolesti ni insekata, to će sigurno pojeftiniti proizvodnju – kazao je Dojčinović.

Prema njegovim rečima, jagode koje se sada nalaze na tržištu su uglavnom iz plasteničke proizvodnje.

– Mada, i to su dosta manje količine, jer plastenici mogu proizvesti jagode samo za prvu ruku – kazao je Dojčinović.

On je stava da dok je manja proizvodnja odmah su cene više, pa tako i ne čudi da se sadašnje cene kreću od osam do 10 KM po kilogramu jagoda.

Mladen Marjanović, predsednik Udruženja voćara Prijedor, ističe da berba jagoda ove godine kasni upravo zbog lošeg vremene, te da se u drugoj polovini maja može očekivati rod.

– Proizvodnja jagoda ovih dana suočena je s dva velika problema – prvi je taj što berba kasni zbog niskih jutarnjih temperatura tokom aprila, što usporava sazrevanje jagoda, dok je drugi problem radna snaga – kazao je Marjanović.

On je dodao da proizvođači intenzivno traže berače jagoda za ovu sezonu, ali za sada ih nema u potrebanom broju.

S planataža „Jović“ iz Prijedora, gde se bave klasičnom proizvodnjom na otvorenom, kažu da će prve plodove jagoda da uberu tek sredinom maja.

– Sezona jagoda ove godine kasni 15 dana, a sve zbog lošeg vremena i niskih temperatura. Prvo branje biće u drugoj polovini maja, jer je tek krenulo odmetanje plodova – kažu s ove plantaže.

Mujo Bogaljević iz Poljoprivredne zadruge „Agrofarmer“ Janja, kod Bijeljine, govori da čak i kad se uzgajaju u plastenicima, najraniji plodovi ove godine stižu tek u drugoj polovini aprila, jer je nemoguće u ovakvim klimatskim uslovima, kada nedostaje toplote i svetlosti, podstaći vegetaciju da buja.

On dodaje da jagode koje se gaje u kontrolisanim uslovima nemaju zavidan kvalitet.

– Jagoda koja je trebalo da već polako stiže za berbu, trenutno se nalazi u fazi cvetanja, tako da je sama berba ove godine odgođena i za 20 dana – kazao je Bogaljević i dodaje da se u ovom dijelu RS cena jagoda kreće od pet do šest KM po kilogramu.

Srđan Kenjić, proizvođač jagoda iz Istočne Iliže, kaže da se rod na otvorenom može očekivati tek za 20 dana, te da je vreme glavni krivac za to.

– Ove godine nam i u plastenicima kasni berba, tek smo juče ubrali prve plodove – kazao je Kenjac.

Izvor: Nezavisne

Foto: Unsplash, Pixabay


reklama