U RS se očekuje vrednost poljoprivredne proizvodnje od 826 miliona KM

17

Republika Srpska očekuje da će poljoprivreda ove godine ostvariti vrednost od 826 miliona maraka, a ukupno će biti obrađeno 234 hiljada hektara poljoprivrednog zemljišta, rekao je na pres konferenciji posle sednice Vlade RS Boris Pašalić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kad je u pitanju ratarstvo, rekao je da se očekuje prihod od 337 miliona maraka.

Predstavljajući informaciju o aktivnostima na prolećnoj setvi, Pašalić je istakao da je plan da se ove godine različite poljoprivredne kulture zasade na ukupno 233 hiljada hektara, a u ovaj broj uključene su kulture zasejane jesenas i koje se seju proletos.

Najviše će, kako je rekao, i ove godine biti posejano kukuruza, i to na 136 hiljada hektara, od ukupno 142 hiljade hektara koliko otpada na ratarske kulture.

– Kada ove podatke uporedimo s podacima ranijih godina, nemamo značajnijih oscilacija, s tim da se malo menja struktura jer se neke kulture smanjuju, a povećava se udeo nekih drugih poput industrijskog bilja, što nas raduje jer smo kreirali naše mere podrške da bismo ubacili industrijsko bilje između kukuruza i pšenice – rekao je Pašalić.

On je dodao da je registrovano povećanje setve industrijskog bilja, a ove godine se setva soje planira na oko 4,5 hiljade hektara, suncokreta na 700 hektara, uljane repice na 2,5 hiljade i duvana na oko 900 hektara.

– Kada govorimo o povrću, očekujemo oko 18,5 hiljada hektara, što je u rangu višegodišnjeg proseka, a dominira krompir sa 8.600 hektara – naglasio je Pašalić.

Govoreći o troškovima setve, negirao je medijske napise da su oni viši za 50 odsto, ali je priznao da su porasli za oko 20 odsto, a za ovaj rast su, pored povećanja cena goriva, odgovorni rast cena različitih oblika đubriva, čije se poskupljenje kreće od tri do 30 odsto. Naglasio je da je cena semena na istom nivou kao i ranije.

– Ove oscilacije ne moraju nužno da se smatraju kao posledice korone, jer je cena dizela 2013. godine bila 2,4 feninga. Sada imamo mnogo jeftinije gorivo. Ove oscilacije su nešto što je uobičajeno u ovom sektoru – rekao je Pašalić.

On je naglasio da je najbolja podrška poljoprivrednicima redovno isplaćivanje podsticaja i povrat sredstava za kapitalne investicije, kao i regresirani dizel za koji je, kako je naglasio, obezbeđeno 5,5 miliona KM.

Izvor: Nezavisne novine

Foto: Unsplash


reklama